Srednja BosnaUsora

GOSPODARSKO ČUDO U maloj općini Usora za 7 mjeseci 200 novozaposlenih, izvoz više nego dvostruko veći od uvoza

Predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine dr marko Šantić i Zlatko Jelić, ministar za gospodarstvo Zeničko-dobojske županije posjetili su općinu Usora i usorske gospodarstvenike. Susreli su se s općinskim načelnikom Zvonimirom Anđelićem, na kojemu je sudjelovao i pomoćnik načelnika za gospodarstvo i financije Anto Bonić, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Domaćini su goste informirali o stanju gospodarstva i socio-ekonomskom stanju u Općini Usora, o pozitivnim trendovima glede, za usorske prilike značajnog, povećanja zapošljavanja od preko 200 novozaposlenih u prvih 7 mjeseci 2017. godine, o pozitivnim pokazateljima glede prosječne plaće, te o vanjskotrgovinskoj razmjeni i pokrivenošću uvoza izvozom od 219,63%, što govori o izrazito izvozno usmjerenom gospodarstvu u Usori, te o poticajnim mjerama koje se provode uz organičena sredstva u proračunu, ali i o problemu nedovoljno razvijene poduzetničke infrastrukture, posebice udruge poduzetnika/poslodavaca, te o odlascima radno i reproduktivno sposobnog stanovništva u inozemstvo, što nije samo lokalni slučaj gdje se već osjeća deficit određenih profila radnika, već i globalni problem u cijeloj državi za koji je potrebno kreirati efikasna programe i mjere sa državne i entitetske razine.

Predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine dr. sMarko Šantić, izrazio je zadovoljstvo ovim posjetom i zahvalio ministru za gospodarstvo ZDŽ Zlatku Jelić na poticaju za posjet, a načelniku Zvonimiru Anđeliću na pozivu za posjet.

U ovo za gospodarstvo složeno i puno izazova vrijeme potrebno je što više razgovora i sinergijskog djelovanja svih aktera kako bi se stvorilo što povoljnije gospodarsko okruženje, a ono uključuje i združeno djelovanje poslovne zajednice prema nositeljima vlasti za reformu poreznog sustava kojim bi se rasteretio poslovni sektor velikih izdataka na plaće zaposlenih, tako da bi poslodavci rasterećeni od tih izdataka mogli povećati cijenu rada i tako zadržati radnu kvalitetnu snagu. U tom cilju nužno je kvalitetno organiziranje poslovnih subjekata kroz udruge, jer se samo tako njihov glas može značajnije čuti, kao i uvezivanje u komorski sustav, kako bi se isti dodatno izgradio i bio stvarni zastupnih interesa poslovne zajednice, kao što je to na Zapadu, kazao je Šantić.

Dobri primjeri uključivanja u gospodarsku komoru mogu se vidjeti i u neposrednom susjedstvu Općini Usora, gdje je značajan broj gospodarskih subjekata članom lokalnog udruženja gospodarstvenika, ujedno i Gospodarske komore Federacije BiH. Funkcionalne i dobro ustrojene udruge poslodavaca/ gospodarstvenika mogu na lokalnoj razini, te uz potporu viših razina kreirati provjerena rješenja kao što cu centri izvrsnosti i prekvalifikacije kojima se uspješno zadovoljavaju potrebe poslovnoga sektora.

Nakon radnoga sastanka predsjednik GK FBiH Marko Šantić, ministar Zlatko Jelić i pomoćnik načelnika Anto Bonić upriličili su posjete usorskim tvrtkama KATIĆ d.o.o., PLASTIKA KATIĆ d.o.o., IMACO SYSTEMTECHNIK d.o.o. i PREIS d.o.o. gdje su se u izravnom razgovoru sa poslodavcima osvjedočili u potrebu kreiranja žurnih rješenja kojim bi se rasteretio poslovni sektor od financijskih opterećenja na plaće, a razlika bi se onda mogla preliti u poboljšanje standarda i plaća zaposlenih, što bi doprinijelo zadržavanju kvalitetne radne snage u koju je društvo i firme već uložili značajna sredstva i što bi trebalo biti opredjeljenje šire zajednice, a posebno donositelja propisa i odluka./HMS/

Share via
Copy link