Srednja BosnaVares

U Srednjoj Bosni se otvaranju novi rudnici cinka, olova i barita

Posljednjih dana ponovno je aktualizirana priča pronalaska plemenitih metala u Varešu. Posljednja istraživanja govore o tome kako su ti rezultati impozantni. “Ovo su najbolji rezultati kompanije dosad u BiH s dramatičnim učincima i pokazuju perspektivu plemenitih metala s dodatkom očitih mogućnosti kad je riječ o baznim metalima”, mediji su objavili prije nekoliko dana. Miloš Mišo Bošnjaković, direktor Eastern Mininga d.o.o. Sarajevo, tvrtke koju je Adriatic Metals osnovao u BiH, u intervju za Večernji list BiH govori o tome dokle se došlo s istraživanjima, kao i je li izvjesno otvaranje rudnika iduće godine.

Objavljeni su najnoviji rezultati istraživanja rude cinka, olova i zlata u Varešu. Što ta istraživanja govore?

– Ta istraživanja govore o kontinuitetu naših geoloških istraživanja koja su u tijeku, odnosno zbog snijega su na trenutak prekinuta. Kao što su mediji već naveli, istraživanjem se došlo do novih zapanjujućih rezultata. Tako su na dubini od 72 metra naišli na 18,3% cinka, 10,7% olova, zatim 2,5 grama zlata po toni zemlje, 211 grama srebra po toni zemlje, 2,5% bakra i 25% barita. Ove količine otkrivaju velik potencijal plemenitih metala skrivenih u utrobi zemlje u ovom dijelu BiH.

Je li tvrtka Adriatic Metals zadovoljna tim rezultatima?

– Da, dosad smo zadovoljni rezultatima geoloških istraživanja. Naš cilj je da kroz geološka istraživanja koja su u tijeku dokažemo ekonomsku isplativost ponovnog otvaranja rudnika cinka olova i barita u Varešu.

U medijima su najatraktivniji rezultati koji se odnose na količinu rude zlata. Možete li rezultate istraživanja u Varešu usporediti s istraživanjima na nekim drugim mjestima?

– Zlato je kao plemeniti metal samo po sebi atraktivno. Sami spomen pronalaska zlata izaziva veliko zanimanje javnosti. Sve bazične metale, u koje spadaju i cink i olovo, prate i plemeniti metali, samo je uvijek pitanje njihove količine. Naša tvrtka, osim laboratorijskih analiza cinka, olova i barita, radi i analize na ostale metale, uključujući i one plemenite, u što spadaju zlato i srebro. Na to nas obvezuje Zakon o geološkim istraživanjima BiH. Dosadašnje analize rađene na uzorcima iz Vareša pokazuju da, osim cinka, olova i barita, ima i zlata i srebra. Bitno je napomenuti da je izdvajanje plemenitih metala vrlo skup proces i na ovom projektu moramo dokazati ekonomski isplative rezerve plemenitih metala da bismo investirali u postrojenja za izdvajanje plemenitih metala.

Izvršni direktor Adriatic Metals Geraint Harris nedavno je izjavio kako će u prvoj polovini ove godine u Rupici proglasiti prvu procjenu resursa. Što to znači?

– Dobro pitanje! To znači da geološka istraživanja koja su u tijeku, a praćena su laboratorijskim analizama naših uzoraka, zatim primjenom drugih najsuvremenijih geološko-rudarskih analiza, zapravo nam trebaju reći kolike su rezerve cinka, olova, barita te drugih pratećih metala uključujući i plemenite metale.

S nestrpljenjem se očekuje informacija o daljnjim radnjama u Varešu. Hoće li se otvoriti prvi rudnik u 2020.?

– Ponavljam, u 2019. nastavit ćemo geološka istraživanja u cilju dokazivanja ekonomski isplativih rezervi olova cinka i barita, a, naravno, s “četiri oka” pratit ćemo rezultate o količinama plemenitih metala. Ako uspijemo dokazati ekonomske isplative rezerve cinka, olova i barita, stvaraju se uvjeti za otvaranje suvremenog rudnika bazičnih metala na području općine Vareš.

Prema dosadašnjim rezultatima istraživanja, koliko je izvjesno dokazivanje te ekonomske isplativosti?

– Sve naše dosadašnje geološko-rudarske informacije koje smo prikupili, kako geološkim istraživanjima tako i drugim aktivnostima na terenu, govore da smo na pravom putu da tijekom 2019. dokažemo dovoljne rezerve rude cinka, olova, barita i ostalih pratećih metala koji bi svojim količinama opravdali iduću investicijsku fazu, a koja izravno vodi k otvaranju rudnika, odnosno presijecanju svečane vrpce novoga suvremenog rudnika u Varešu.

Koliko postoji potencijalnih rudnika u Varešu?

– Priča se da u Varešu ima i željezne rude i nekih drugih minerala, pa vjerojatno tu i ima istine. Da bi se te pretpostavke potvrdile, trebaju se utrošiti desetine milijuna KM na geološka istraživanja koja bi te navedene pretpostavke pretvorili u službene rezultate. U ozbiljnom rudarstvu nema pretpostavki, odnosno sve pretpostavke moraju se potvrditi, a taj proces je jako skup.

Koliko se ukupno planira utrošiti na istraživanja? Koliko je od toga do sada utrošeno?

– Ovog trenutka nemam točnu informaciju o tome koliko je novca utrošeno u naša istraživanja u Varešu, ali ako kažem negdje oko 10 milijuna KM, plus-minus, neću puno pogriješiti. Budući da je 2019. na početku, nismo isplanirali još koliko ćemo uložiti ove godine, ali istraživanja ćemo nastaviti u punom kapacitetu.

Na koliko lokacija se trenutačno rade ispitivanja u Varešu? Koliko je radnika angažirano na tim poslovima?

– Istražujemo na dvjema lokacijama, a mislim da ima ukupno 60-ak angažiranih radnika.

Imate li u planu proširiti istraživanja na još neke lokacije?

– Nedavno smo proširili istražno polje i državi BiH, odnosno ZDŽ-u platili jednokratnu koncesijsku naknadu od oko 900.000 KM. U 2019. fokusirat ćemo se da u detalje istražimo naše postojeće istražno polje i u njemu dokažemo često spominjanu ekonomsku isplativost otvaranja novog rudnika u koji čvrsto vjerujem.•

vecernji.ba

Share via
Copy link