Srednja BosnaUskoplje

SREDNJA BOSNA: Obitelj Crnov iz pepela podignula obiteljski biznis

Uspješni gospodarstvenici slika su i prilika razvijenog društva i glavni su pokretač pozitivnih promjena u gospodarskom i ekonomskom napretku države. Dok mnogi napuštaju ognjište u potrazi za poslom izvan granica BiH, obitelj Crnov odlučila je ostati u Gornjem Vakufu/Uskoplju i fokusirati se na razvijanje vlastitog biznisa.

Tiskara “Humac” dugi niz godina prisutna je na našim prostorima. Davne 1996. pokrenuo ju je Igor, a ovaj obiteljski posao opstao je sve do danas. Igor je tada radio u glavnom stožeru HVO-a. Napustio je ovaj sigurni posao, vratio se sa svojom obitelji u rodno mjesto Humac, koje je, nažalost, bilo razoreno tijekom ratnih zbivanja, gdje je pokrenuo posao.

”Naravno nije bilo lako, jer bilo je tu uspona i padova i trenutaka kad se moralo ulagati u novu opremu, koja je bila neophodna, a sredstva su bila ograničena. No usprkos svemu tome tiskara “Humac” je postala brend na ovim prostorima”, kaže Igor za Uskoplje.info.

Različiti su tu proizvodi koje proizvodi ova tvrtka: od pravljenja pečata, svjetlećih reklama, memoranduma, svadbenih pozivnica, printa na tekstil i najnovije ponude, suvenira u čiju je svrhu nabavljena i CNC mašina.

”Ulaganja ne možemo usmjeriti na jedan ili dva proizvoda nego na širu paletu usluga, kako bi se zadovoljile potrebe svih kupaca. Samim tim ulaganja su neophodna, a naravno tu je i praćenje trendova, koji su također razlog za stalne investicije i nova saznanja”, govori nam Igor.

Najveću nadu polaže u svoje sinove Danijela i Marina koji su mu jako velika potpora i ujedno mu pomažu u radu tiskare.

”Danijel je student grafičkog dizajna u Mostaru i zadužen je za grafičke pripreme, a Marin za poslove dorade. Sav je moj trud kroz njih dobio smisao jer vidim da sve što sam do sada napravio ipak isplatilo. Nažalost, prije nekoliko godina preminula je moja supruga, koja mi je bila velika potpora, kako u poslu tako i u odgoju djece. Mogu vam samo reći kako je to ipak ostavilo na nas veliki trag, a odgoj djece u kombinaciji sa poslom me je jako iscrpio. Ipak veliku pomoć pružila je moja majka koja je preuzela sve kućanske poslove”, govori nam Igor komentirajući povezanost posla sa obitelji.

Igor kroz tiskaru ”Humac” uspijeva dati i svoj doprinos razvoju društva, odnosno sredine u kojoj živi i radi. Tiskara “Humac” čest je sponzor različitih sportskih manifestacija, a posebno se ističe suradnja sa MRK ”Sloga” iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

”Teško je reći s kim sve ne surađujemo, ali istaknuo bih odličnu suradnju sa općinom Gornji Vakuf – Uskoplje, rudnikom Gračanica, mnogobrojnim privatnim tvrtkama i udrugama građana. Često radimo i za firme izvan granica naše države. Spomenuo bih tu naravno suradnju i sa kolegama iz susjednih općina s kojima imam izvrsnu suradnju”, govori Igor o klijentima.

Tiskara “Homac” je također sudjelovala i na Božićnom sajmu u Uskoplju prošle godine.

”Iskustvo koje smo tamo dobili jako nam je puno pomoglo da predstavimo svoje proizvode. Tu bih naglasak stavio na suvenire koje sami proizvodimo. Jako su dobro prihvaćeni od strane naših kupaca, a svakako ćemo sudjelovati i ove godine na ovoj manifestaciji”, kaže Igor o planovima.

Ne smijemo zaboraviti ni Facebook stranicu ”Osmrtnice Uskoplje” koju vodi Igor Crnov. Stranica bilježi jako puno pregleda te je kvalitetan informator, koji našim sugrađanima pruža sve informacije za umrle u našoj općini.

Jako veliku ljubav gaji ova obitelj prema tradiciji, a od svega se istče pečenje rakije koje je nezaobilazno u našim mjestima, pa tako i na Humcu.

”Skupi se tako svake jeseni mnoštvo prijatelja i rodbine pa uz rakiju poteče i pjesma. I tako do kasno u noć”, zaključuje Igor naš razgovor.

Što reći nego hvala našem domaćinu, koji je odvojio malo vremena i ugostio ekipu portala Uskoplje.info u svojoj tiskari.. Mi ćemo nastaviti sa pozitivnim pričama i pozvati vas na neko novo druženje s nekim novim imenima.

Share via
Copy link