Srednja BosnaVitez

AHMIĆI: Porodice shrvane bolom: Teško je doći ovdje, hoće srce da vam pukne

Učenjem Jasina na Šehidskom mezarju u Vitezu nastavljen je program obilježavanja 26. godišnjice masakra u Ahmićima kod Viteza.

Brojne porodice, vidno shrvane bolom, proučile su Fatihu svojim najmilijima, koji su na mučki način ubijeni u jutro 16. aprila, poslije ezana za sabah-namaz.

Svi oni poslali su poruku kako rane nikada neće zarasti te da je bolno i tužno iz godine u godinu dolaziti na mezarje i prisjećati se kobnog jutra kada su ih probudili rafali,piše avaz.ba

Rodbini i komšijama Fatihu je došla proučiti Hasema Ribo.

– Iz godine u godinu bol je sve veća. Teško je doći ovdje, prisjetiti se dešavanja prije 26 godina. Hoće srce da vam pukne – kaže Ribo dok briše suze s lica.

Porodice žrtava iz Ahmića podsjetile su da tijela 29 ubijenih do danas nisu pronađena te su ponovo uputile apel da bude ubrzan proces pronalaska, kao i identifikacije.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški sud (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Obilježavanje 26. godišnjice stradanja stanovnika Ahmića počelo je pohodom “Put istine i sjećanja”, u kojem su sudjelovali građani iz cijele BiH, koji su prošli put od starog Viteza do Ahmića da bi odali počast žrtvama.

Zatim je obilježavanje godišnjice nastavljeno komemoracijom i vjerskim obredom na Šehidskom mezarju u Vitezu. U 12:30 sati slijedi polaganje cvijeća na spomen-obilježje u Ahmićima.

Također, bit će upriličen i interaktivni narativ “Ahmići: 48 sati pepela i krvi” u produkciji SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu, koji će biti prikazan u 0snovnoj školi u Ahmićima.

Share via
Copy link