Srednja Bosna

ZORAN MATOŠEVIĆ IZ NOVE BILE: Nekoliko jaja od kokoši prodao sam za 100 KM po komadu, a dobio sam ponudu od 5.000 KM za jednu kokoš koju na kraju nisam htio prodati

Čitav folklor i uskršnja narodna tradicija katolika u Bosni i Hercegovini najvidljiviji su kad je riječ o turnirima u tucanju jajima.

Cijele obitelji u srednjoj Bosni još od Nove godine spremaju se za svojevrsni rat jajima, u kojem pobjedniku pripada sva slava, a gubitnici moraju trpjeti podbadanja i provokacije.

14 pobjeda

Zoran Matošević Macura jedan je od onih koji je nastavio obiteljsku tradiciju te u posljednjih 40 godina postao jedna od najpoznatijih osoba u srednjoj Bosni kad je u pitanju procjena jačine jaja.

– Pripreme za uskršnji turnir počnu već od Nove godine. Biraju se i ostavljaju jaja, počinje tradicionalna zezancija s drugima. Stvar je prestiža i znanja osvojiti turnir, a u onome u Pokrajčićima ja sam, od 18 godina, koliko se održava, pobijedio 14 puta – rekao je Matošević.

Decenijama se kokoši, kaže, genetski selektiraju po tome koliko jaka jaja nose.

– Ove godine, i kod mene je svojevrsna smjena generacija, imam mlade kokoši pa baš i nemam neki kvalitet – rekao je Matošević.

Kako prenosi Dnevni avaz godinama za druge pasionirane takmičare priprema jaja, od kojih neka dostižu nevjerovatnu cijenu.

Nema pravila

– Nekoliko jaja prodao sam i za 100 KM po komadu, a dobio sam ponudu od 5.000 KM za jednu kokoš koju na kraju nisam htio prodati. Ljudi iz Hrvatske i širom BiH zvali su i ove godine, ali nemam im šta ponuditi do sljedeće – kazao nam je Matošević.

Preferira, kaže, veća i ravnija jaja, dok se drugi takmičari kunu u mala i špicasta.

– No, takav špic, kad naleti na ravni komad, redovno puca. Ipak, nema tu pravila, jačina je bitna, a ne veličina – pojasnio je Matošević.

Jačinu određuje po zvuku

Procijeniti jačinu jajeta, kaže Matošević, teško se može naučiti, ali nam je ipak otkrio neke tajne ovog starog “zanata”.

– Treba biti rođen za to, ne može se baš naučiti. Moj otac je bio majstor za to pa je znanje prenio i na mene. Jačina se najlakše odredi po zvuku kad jaje kucnete o zub. Što tanji zvuk, to je jaje tvrđe. Izuzetak su krupnija jaja, koja nemaju taj zvuk, a jaka su – ispričao je Matošević.

Share via
Copy link