Svijet

Zabranjeno kupanje na plaži u Hrvatskoj, more puno fekalija

Inspekcija zaštite okoliša jučer je izvršila inspekcijski nadzor u Dubrovniku povodom prijave i dostavljenih izvještaja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije o ispitivanju dodatnih uzoraka i redovnog uzorka mora na plaži Donje Čelo na otoku Koločepu u Dubrovniku.

Budući da su sva uzorkovanja mora u razdoblju od 10. jula do 15. jula ocijenjena ”nezadovoljavajuća”, odnosno da mikrobiološki parametri prekoračuju granične vrijednosti za ocjenu ”zadovoljavajuće” prema Uredbi o kvalitetu mora za kupanje, temeljem navedene Uredbe inspekcija zaštite okoliša je naredila Gradu Dubrovniku postavljanje službene oznake zabrane kupanja na plaži Donje Čelo, piše Index.hr.

Stoga je jučer u 15:30 postavljena službena oznaka na prilazu plaži kojom se obavještava da je zabranjeno kupanje.

Ovo je već treća dubrovačka plaža koja je ove turističke sezone zatvorena zbog iznenadnog onečišćenja fekalnim vodama. Na plaži Srebreno u Župi dubrovačkoj 26. juna je uzorkovanjem mora utvrđeno da rezultati analize prelaze granične vrijednosti za Escherichiju coli. O onečišćenju je obaviještena Inspekcija zaštite okoliša i ostale nadležne inspekcije, a 27. i 28. juna utvrđen je prestanak zagađenja.

Nakon toga je 6. jula fekalnim vodama iz sistema odvodnje onečišćena plaža dubrovačkog hotela Libertas Rixos. Analizom uzoraka utvrđeno je da prelaze granične vrijednosti prema parametru bakterija te da ne udovoljavaju uvjetima Uredbe o kvaliteti mora za kupanje.

Uz plažu Srebreno, gdje je more bilo kratkotrajno onečišćeno, najvišem standardu nisu odgovarali rezultati na još šest plaža.

Share via
Copy link