KiseljakSrednja Bosna

Kiseljačani proslavili nebeskog zaštitnika Sv. Iliju proroka

Župa Sv. Ilije u Kiseljaku proslavila je patron u subotu 20. srpnja, a svečano misno slavlje predslavio je fra Josip Mrnjavac, profesor i ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Visokom.

U prigodnoj propovijedi fra Josip Mrnjavac govorio je o nebeskom zaštitniku Kiseljaka. „Uspoređivan s Kristom, dostojan Kraljevstva Božjeg, alegorija i primjer hrabrog, čestitog čovjeka i istinskog borca za istinu, Božju istinu“, bile su njegove riječi o Sv. Iliji.

„Nije uvijek lako, svjesni smo težine i položaja života općenito, pa i u našem Kiseljaku i cijeloj Lepeničkoj dolini, pa tako i mi tražimo dogovor na pitanje, što je istina? Tako se i Sveti Ilija, kao snažan prorok, u jednom trenutku umorio i htio odustati, činivši opet sliku svi nas. Međutim, poticaj su mu bile Božje riječi i obećanje da je On s njim“, kazao je fra Josip potičući vjernike da se zapitaju zašto su došli na ovu svetu misu, čime ih to okuplja Sveti Ilija i kako im može pomoći.

„Svatko ima neki svoj razlog ali on ne smije biti parada, navika ili zabava nego istinska čežnja za susretom sa živim Bogom koji nas jedini, unatoč svim našim promašajima, može usrećiti. Sveti Ilija nam može pomoći spoznati istinu nasuprot svim lažima kojima smo svakodnevno okruženi, njegov zagovor nam je potreban jer predstavlja primjer i snagu proročke riječi koja i danas odzvanja na ovom mjestu“, rekao je te se osvrnuo kratko i na svojevrsni životopis odnosno društveno okruženje u kojemu je Sveti Ilija djelovao i po cijenu vlastitog života, ohrabren jedino Božjim pozivom, obraćao krivovjernike na pravi, Božji put.

Fra Zoran Vuković, župnik, zahvalio se Bogu na prije svega prekrasnom danu, svim vjernicima na dostojanstvenom držanju tijekom mise, svim župnim zborovima koji su danas ali prethodna tri dana pratili misna slavlja, pozdravio sve svećenike, časne sestre, bogoslove, dužnosnike sa svih razina, prijatelje Grada te na koncu čestitao Dan općine i patron župe.

Proslavi patrona nazočilo je mnoštvo vjernika, kako iz Kiseljaka, tako i iz okolnih župa, prenosi portal ARTinfo.ba.

Share via
Copy link