BiH

Majke će primati punu platu tokom porodiljskog odsustva

Buduće majke koje žive i rade na području entiteta Republika Srpska više neće morati strahovati kako i od čega će živjeti tokom porodiljskog odsustva. Vlada RS će od 2020. godine preuzeti obavezu isplaćivanja plata u iznosu 100 posto bruto plate porodilje.
Kako nam je rekla Jelena Vujić iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, u pripremi su izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti RS, nakon čega će zakon biti upućen u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

“Ovim Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti želimo da unaprijedimo sistem dječije zaštite u Republici Srpskoj, prvenstveno njegov pronatalitetni karakter u smislu stimulacije rađanja djece i bolje podrške poslodavcima oslobađanjem troškova za isplate naknada plata porodiljama”, kazala nam je Vujić.

Izmjene će stupiti na snagu od 2020. godine u skladu s Programom ekonomskih reformi RS za period 2018.-2020., kao i Memorandumom zaključenim između Unije udruženja poslodavaca i Vlade ovog entiteta,prenosi klix.ba.

“Riječ je o opredjeljenju Vlade Republike Srpske da u trogodišnjem periodu u cijelost preuzme trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja zaposlenih osoba s tim da je za 2018. godinu utvrđena obaveza umanjenja osnovice doprinosa za 20 posto, za 2019. godinu 50 posto, a od 2020. godine će 100 posto iznosa bruto plate za porodilje snositi Javni fond dječije zaštite”, dodala je Vujić.

Kada je riječ o pravima iz Zakona o dječjoj zaštiti, RS već izdvaja značajna sredstva. Samo u ovoj godini Javni fond dječije zaštite će za prava iz oblasti dječije zaštite izdvojiti oko 96 miliona KM. Novina je da od ove godine pravo na naknadu imaju i nezaposlene majke u mjesečnom iznosu od 405 KM u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance i svako treće i naredno dijete u trajanju od 18 mjeseci.

Sredstva će biti utrošena i na pomoć za opremu novorođenčeta, dodatak na djecu, refundaciju naknade plate za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva, refundaciju naknade plate za vrijeme rada s polovinom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta do tri godine života, refundaciju naknade plate za vrijeme rada s polovinom punog radnog vremena radi pojačane njege i staranja o djetetu sa smetnjama u razvoju, zadovoljavanje razvojnih potreba djece i pronatalitetna naknada za trećerođeno i četvrtorođeno dijete.

Na području Federacije BiH porodilje još čekaju na zakonsko rješenje. Visina naknada koje primaju razlikuje se od kantona do kantona, a u nekim kantonima ih uopće ne dobijaju, dok je visina naknade za nezaposlene porodilje znatno manja i u KS iznosi oko 266 KM.

Share via
Copy link