BiH

Slatke bosanske lubenice, bolje su nego uvozne

Znamo da je lubenica sočna i slatka, a još slađa je kad je uzgojena u duvanjskome kraju…

Lubenica (lat. Citrullus lanatus) je jednogodišnja biljka iz porodice tikvovki (Cucurbitaceae), podrijetlom iz tropske Afrike. Većinu njezina sastava čini voda. Uzgaja se i u drugim toplim krajevima zbog slatkoga, sočnog i jestivoga ploda.

Lubenica je zdravo povrće, a posebno je dobra za bubrege. Jedno je od rijetkog povrća koje se često smatra voćem, veoma je slatka i ljudi je najčešće koriste kao poslasticu. Ljekovite su i sjemenke, čaj od njih je po tradicionalnoj kineskoj medicini izvrsno sredstvo za blaže i kronične infekcije mokraćnog mjehura. Najpoznatije države u kojoj se uzgajaju lubenice u Europi su Grčka, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

To je otprilike tekst koji ćete među prvim pronaći na mrežnim stranicama kada je riječ o lubenici.

Nama je lubenica zanimljiva i ovih toplih kolovoških dana. Naime, naša Duvanjka Marija Krišto upravo je uzgojila svoje lubenice u Eminovu Selu. Kaže da slađih ovoga ljeta nije probala. Mi joj vjerujemo, jer domaće je domaće.

Marija je po prvi put zasadila sjemenke lubenice i na četiri sadnice rodilo je sedam lubenica. U kratkome razgovoru doznajemo da ih uopće nije zalijevala, iako neki kažu da im je potreban sustav „kap po kap“, ali i da ih ne treba dirati dok rastu. Marija pak kaže da je, što se toga tiče, jako brinula o ovom voću. Lubenice je prevrtala, razgledala i na zemlju im stavljala podloške… Ljubavi im očito nije manjkalo pa su uzvratile izvrsnim sladorom.

Neka našim Krištama, kao i njihovim prijateljima i susjedima koji su „rezervirali svoju lubenicu“, bude u slast!

Na koncu, rodile su lubenice ne samo u Eminovu Selu, već ovoga ljeta i Prisoju i tko zna gdje još pod duvanjskim nebom.

Tomislavcity

Foto: Marija Krišto

Share via
Copy link