BiH

Ratni osumnjičenik i bivši ministar policije RS: Radončić trebao biti ubijen u pritvoru


Tomo Kovač, ratni komandant policije na Ilidži, a kasnije ministar unutarnjih poslova RS, koji se tereti za ratne zločine u Srebrenici i Žepi, gostovao je u emisiji na televiziji Happy voditelja Milomira Marića i rekao šokantnu informaciju da je Fahrudin Radončić trebao biti ubijen u pritvoru (radi se o procesu koji je okončan pravosnažnom oslobađajućom presudom), piše Avaz.

– Fahrudin Radončić je trebao biti otrovan u zatvoru, ali ga je spasila jedna polusrpkinja i polužidovka – rekao je Kovač.

Iako je jedan žuti sarajevski portal, blizak jednoj struji u vrhu SDA, prenio ovu informaciju u kontekstu simpatija za Radončića, činjenice govore suprotno.

Kovač je bio šef policije na Ilidži 15. svibnja 1992. godine, kada je njegova jedinica otela transporter UNPROFOR-a i ubila osam teških ranjenika u njemu, inače pripadnika Armije RBiH. Oni su pod međunarodnim jamstvima francuskog generala Morillona trebali biti prebačeni u Klinički centar Sarajevo na hitno liječenje.

Među njima je bio i tada 22-godišnji rođeni brat Radončićeve supruge Anes Bučan, koji je posthumno odlikovan ”Zlatnim ljiljanom”.

Kovač nikada nije procesuiran za ovaj ratni zločin, iako se vodila opsežna istraga. Treba napomenuti kako je trebalo više godina da se otkriju i pronađu posmrtni ostaci ubijenih ranjenika da bi dostojno bili ukopani.

Share via
Copy link