BiH

Banke uzele novac radnicima Aluminija odmah nakon što su sredstva stigla na račun

Radnike “Aluminija” koji su u utorak potpisali otkaze o radu , njih pedesetak od ukupno 500, koliko ih je označeno kao tehnološki višak pogodili su novi problemi.

Naime, nakon što su danas, tri dana nakon potpisivanja ugovora, kako je to bilo i precizirano, na svojim računima dobili novac za otpremnine, tako su im većini, banke počele namirivati dugove na osnovu dopuštenog prekoračenja po računu, odnosno, minusa.

Potvrdio je to za Avaz Romeo Biokšić, od danas bivši predsjednik Sindikata “Aluminija”, nakon što se našao u grupi onih koji su označeni kao tehnološki višak i nakon što je danas potpisao ugovor o otkazu.

-Pojedine banke su, čak, nekim kolegama uzeli sredstva s računa za kreditna zaduženja, što je nedopustivo. To su uradili iz jedne banke, a o svemu smo obavijestili Upravu da poduzmu neke korake, jer, ovo je, zaista apsurdna situacija da su banke, praktično, jedva dočekale uplatu otpremnina da se automatski namire – ogorčen je Biokšić.

Inače, proces potpisivanja otkaza još traje, a svi radnici koji su tehnološki višak trebali bi dobiti otpremnine čiji se iznosi kreću između 8.000 i 8.500 KM.

Share via
Copy link