Zenica

Zenički rudari i danas u prekidu proizvodnje, a direktor Nevzet Vrškić “nije u toku”

“Ja ne znam stvarno, nisam u toku. Znam ovo što mediji pišu, a šta su njihovi planovi to ne znam. Nemam nikakvo mišljenje”, riječi su direktora RMU Zenica čiji radnici su jučer u znak protesta obustavili proizvodnju zbog neisplaćivanja naknade za topli obrok zbog blokiranih računa.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinana Husića radnički neposluh će trajati do ponedjeljka, odnosno do kraja sastanka u resornom ministarstvu Vlade Federacije BiH.

“Ako ne bude rješenja za RMU Zenica i Breza, za 10. septembar u 10 sati pred Vladom zakazan je protest radnika iz svih rudnika uglja iz FBiH. Mi iz Zenice i Breze imamo u skladu sa zakonskim propsiima od 2. septembra najavljen strajk za 13 septembar”, rekao je Husić za Klix.ba.

Rudari rade smanjenim intenzitetom. Tačnije odvija se proizvodnja u obimu koji se mora obavljati u svim prilikama prema Zakonu o rudarstvu.

Saznajemo da su mimo toga angažovani i radnici koji vode računa o opremi koja će im trebati kada se riješe njihovi problemi.

Husića smo pitali kako komentariše izjavu direktora Vrškića o tome da nije upoznat sa dešavanjima i nezadovoljstvom rudara.

“Kako komentarisati tu izjavu čovjeka koji je bio u kontaktu sve vrijeme sa predstavnicima Sindikata, kojeg sam ja kontaktirao i analizirao situaciju i koji je jučer dobio odluke na uvid sa vanredne sjednice Predsjedništva granskog sindikata!? To je isto kao da meni neko kaže za ozbiljna dešavanja u mojoj kući, a da ja ne znam”, poručio je Husić.

Ranije je iznesen i podatak da je Porezna uprava Federacije BiH, zbog dugovanja za poreze i doprinose od 211 miliona KM, krajem augusta blokirala račune rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza.

Share via
Copy link