BiH

(FOTO+VIDEO) Počelo okupljanje učesnika prve Bh. povorke ponosa, zagrljaji i sretna lica učesnika

Prema prvim procjenama policije i organizatora na prvoj povorci ponosa u Bosni i Hercegovini učestvovat će više od 500 učesnika, iako su posljednjih dana stizale informacije da će taj broj biti mnogo veći.

U Titovoj ulici koju osiguravaju mnogobrojni policijski službenici vlada opuštena atmosfera bez tenzija, a fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je brojne zagrljaje onih koji će danas šetati u borbi za veća prava LGBTIQ populacije u našoj zemlji.

“Ovdje sam da podržim borbu za bolju budućnost i da pokažem svojim prijateljima da nemaju razloga za strah. Ne pričamo o ovome jer uvijek govorimo o drugim problemima. Ali ovo je jer nemaju prava kao svi građani. Diskriminiraju ih u zdravstvu, obrazovanju i poslu. Mi nemamo zakon o diskriminaciji. Imaju razlog da se boje jer je riječ peder pogrdna koja izaziva tenzije. Ja imam ovdje prijatelje i strejt i gej, poručujemo im da nisi sami. Ovdje smo da kažemo da postojimo, da smo tu i da želimo biti jednaki, ne superiorni već jednaki”, rekla je Mia iz Sarajeva.

Zastave u duginim bojama te veliki broj transparenata je spreman, a organizatori su se potrudili da svi učesnici imaju flašice sa vodom. Svi pozivaju na miran i dostojanstven skup.

U glavnom gradu BiH vladaju nezapamćene mjere sigurnosti s obzirom da na osiguravanju ovog rizičnog skupa učestvuje više od 1.100 policajaca te pripadnici privatne zaštitarske agencije.

Aktivisti iz brojnih gradova regije i ostatka svijeta stigli su u Sarajevo kako bi pružili podršku prvoj bosanskohercegovačko povorci ponosa.

O svim dešavanjima sa sarajevskih ulica iz minute u minutu izvještavaju reporteri portala Klix.ba

Share via
Copy link