Zenica

Dubioza rudnika Zenica: Dužni 141 milion KM poreza, slijede smjene

U zgradi Vlade Federacije BiH jutros je održan sastanak Nermina Džindića, ministra energije, rudarstva i industrije, s čelnicima „Elektroprivrede BiH“, Porezne uprave i rudnika Zenica i Breza.

Povod za sastanak je novonastala situacija u rudnicima u Zenici i Brezi, jer rudari danima ne žele da siđu u jame dok im se ne isplate plaće i odblokiraju računi.

Džindić je potvrdio za “Avaz” da je održan sastanak na kojem su bili i Bajazit Jašarević i Šerif Isović.

– Donijeli smo određene zaključke. Jedan od njih je da se rudnik Breza mora zadužiti za 6,5 miliona KM da bi isplatio dio dugovanja Poreznoj upravi. Kada je u pitanju rudnik Zenica, njima smo dali rok od deset dana da naprave pregled situacije i sve dostave Upravi i Nadzornom odboru „Elektroprivrede“ – kaže Džindić.

Oni direktori rudnika koji više ne budu isplaćivali doprinose na plaće rudarima bit će smijenjeni.

– To je jasno poručio direktor EPBiH Bajazit Jašarević. Ko ne zna da radi, neka ide – kaže Džindić.

On nam je iznio šokantne podatke, a to je da su ukupne obaveze rudnika Breze prema Poreznoj upravi 88 miliona KM, a rudnika Zenice 141 milion KM.

– Ovi rudnici od 2009. do 2015. godine nisu platili ni marke obaveze Poreznoj upravi. Tek su poslije 2015. to počeli raditi, ali ne u mjeri u kojoj su trebali – kaže Džindić.

Ide reorganizacija

Ustvrdio je da su Stranjani i Stara jama ekonomski neodrživi i da prave gubitke.

– Prema planu od 2015. godine, Stranjani su kao rudnik koji je neprofitabilan i koji akumulira negativan rezultat trebali već biti zatvoreni, ali nisu. Treba ići prema fazi zatvaranja. Stara jama je ekonomski neodrživa. Ići će se u fazu reorganizacije Stranjana i Stare jame – kaže ministar.

Share via
Copy link