BiH

Sarajevska policija pronašla dvije laboratorije za proizvodnju droge, uhapšene dvije osobe

Policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga – Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su izvršili pretres kuće koju koristi E.B. na području općine Ilidža.

Oduzeli su 350 stabljika biljke koja asocira na biljku Cannabis, koje je E.B. skupa sa još jednom osobom, kako je to saopćeno iz Uprave policije MUP-a KS, zasadio i uzgojio radi proizvodnje i prodaje opojne droge marihuane.

Osim toga, pronađena je jedna opremljena laboratorija za “in dooor” uzgoj biljke Cannabis (separatori, filteri, termostati, navodnjavanje, ventilatori, razvodne ploče sa osiguračima, vremenskim relejima i satom, rasvjetna tijela i dr.).

Foto: Uprava policije MUP-a KSFoto: Uprava policije MUP-a KS

Pronađenu su, također, dvije kutije sa suhom zeljastom materijom koja asocira na marihuanu, jedna vrećica sa bijelom materijom koja asocira na amfetamin, šest PVC bočica sa hemikalijama za pospješivanje rasta biljaka, jedan pištolj i četiri metka.

Također, na području općine Ilidža, izvršen je pretres lica A.P. i tom prilikom je kod njeg pronađena i oduzeta jedna PVC vrećica sa suhom zeljastom materijom koja acocira na opojnu drogu marihuanu i mobilni telefon.

“Izvršenim pretresom kuće i garaže, na području općine Ilijaš, koju A.P. koristi sa licem, za kojim se traga, od A.P. su oduzeti dijelovi za laboratoriju za “in door” uzgoj biljke Cannabis”, stoji u saopćenju Uprave polcije MUP-a KS.

Foto: Uprava policije MUP-a KSFoto: Uprava policije MUP-a KS

Pronađen je, kako su saopćili, 81 separator, 416 PVC saksija, četiri cilindrična filtera zraka, termostati, dva samonosiva ventilatora, 72 električna transformatora, četiri šperovane kutije sa ventilatorima, jedan ugradbeni ventilator, 51 sjenilo sa električnim grlima, 21 reflektor, jedan top za topli vazduh i druge stvari.

“Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 238. stav 2. (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga), člana 239. stav 3. (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga) KZ F BiH i člana 74. stav 1. tačke a) ZONDINOiM-a Kantona Sarajevo, E.B. i A.P su lišeni slobode i nakon kriminalističke obrade predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, dok se za trećim licem, čiji je indentitet poznat policijskim službenicima, intenzivno traga”, stoji u saopćenju Uprave policije MUP-a KS.

Foto: Uprava policije MUP-a KSFoto: Uprava policije MUP-a KS

Napomenuli su da je riječ o najsavremenijim i najvećim laboratorijama i opremi za laboratorije koji su do sada pronađeni na području Kantona Sarajevo, a čija vrijednost zajedno sa oduzetom opojnom drogom iznosi oko 250.000,00 KM.

“Svojim djelovanjem policijski službenici su spriječili navedena lica u daljoj proizvodnji, prodaji i konzumiranju opojne droge”, stoji u zaključku saopćenja Uprave policije MUP-a KS.

Share via
Copy link