BiH

AS Kramar: Za svako oduzeto vozilo kupac dobiva dva gratis

Autosalon Kramar odlučio je reagirati zbog navoda koji su se pojavili u pojedinim medijima, a koji idu tako daleko da tvrde da se kupcima čak mogu oduzeti i auti. Direktor Autosalona Kramar Andrija Zovko potpisao je stoga demanti ustvrdivši: “Kako bismo dokazali ispravnost našeg poslovanja, spremni smo svakom kupcu kojem automobil bude oduzet darovati ne jedno, nego dva vozila.” U priopćenju iz Autosalona Kramar, koji je već godinama na vodećoj poziciji na tržištu i kontinuirano širi svoje poslovanje, žele javnosti razjasniti navode koji su se pojavili u javnom prostoru.

Institucije ranije informirane

– Još 2016. godine institucije u BiH su informirane kako se više neće izdavati potvrde proizvođača da se radi o proizvodu podrijetlom iz EU, temeljem koje se kasnije izdavao EUR1 obrazac. Kao obrazloženje navode da to više nije praksa, kao i da BiH jedina traži ovakve provjere te da se radi o nepotrebnom administrativnom opterećivanju, s obzirom na to da se EUR1 obrasci mogu izdati i na temelju drugih dokumenata, a ne samo na temelju potvrde proizvođača. Uprava za neizravno oporezivanje BiH inzistira na provjerama EUR1 obrazaca, a spomenute automobilske tvrtke ne žele na zahtjev jedne institucije iz BiH izdavati naprijed navedene potvrde jer, na kraju krajeva, svako vozilo ispod šasije ima svoje podrijetlo i zemlju proizvodnje.

Nadalje, belgijska carinska tijela, koja su izdala sporne EUR 1 obrasce, nakon zahtjeva za provjeru istih dostavljaju odgovor da su obrasci ovjereni pogreškom njihova djelatnika, bez konkretnih navoda o kakvoj pogrešci je riječ. Nakon ovakve potvrde belgijskih carinskih tijela kako je sve posljedica njihove pogreške, UNO odlučuje da Kramar mora platiti 1,7 milijuna KM, odnosno pogrešku belgijskih carinskih tijela. Prema Zakonu o carinskoj politici BiH, članak 213., naknadno se knjiženje, odnosno naknadna naplata uvoznih davanja ne vrši kada su potvrde o podrijetlu izdala carinska tijela zemlje izvoznice. Ako se u okviru naknadne provjere utvrdi da te potvrde o podrijetlu nisu mogle biti izdane, uvoznik objektivno nije znao niti mogao znati te okolnosti. Kao uvoznik postupali smo u dobroj vjeri i prema potvrdama koje su carinska tijela izdala, vjerujući da su prije toga izvršili potrebne provjere. Nadalje, Zakonom o carinskoj politici BiH ni u jednoj odredbi postupka naknadne naplate uvoznih davanja nije navedeno oduzimanje robe, čime su napisi koji su objavljeni evidentno neistiniti i imaju za svrhu dovođenje u nedoumicu i zastrašivanje kupaca te narušavanje naše reputacije – navode u Kramaru.

Broj šasije na uvid

Medijima su poslali u prilogu dokaz o svim plaćenim obvezama po osnovi neizravnih poreza, ostalih prihoda i pristojbi definiranih odredbama.

 | Autor :

– Autosalon Kramar već niz godina vozila nabavlja od renomiranih europskih dobavljača, sa svim pripadajućim jamstvima o podrijetlu vozila i kilometraži. Svim potencijalnim kupcima dajemo na uvid broj šasije vozila preko kojeg može provjeriti svu povijest vozila u ovlaštenom servisu ili na internetu prije kupnje. Znamo da uspjeh nije vrlina koja se na našem području cijeni, već se svim sredstvima žele ocrniti oni koji su uspješni, no nama je naša reputacija jako važna, a znamo koliko truda ulažemo u kvalitetu i odnosom prema kupcima i partnerima. Stoga nećemo dopustiti, unatoč učestalim pritiscima, narušavanje ugleda i nanošenje štete tvrtki koja uspješno posluje već 15 godina – naveli su u Kramaru.•

Share via
Copy link