Srednja BosnaTravnik

DETALJI SLUČAJA U TRAVNIKU: Pacijent u Travniku umro zbog neispravnog instrumenta?

Pacijent u Travniku umro je 11. septembra tokom operacije, a sumnja se da je uzrok smrti neispravan instrument.

Medicinsko sredstvo

Informaciju o tragediji potvrdila nam je Tijana Spasojević-Došen iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBiH).

Dodala je da su obavijest o smrti pacijenta dobili od njemačke kompanije “Richard Wolf”, koja  proizvodi  medicinsko sredstvo S-line Resectoscope.

– Provodi se istraga, a medicinsko sredstvo je povučeno, te  tek treba utvrditi povezanost neželjenog djelovanja (smrtni ishod, op. a.) s primjenom medicinskog sredstva – kaže Spasojević-Došen.

Medicinsko sredstvo koje je bilo kobno za pacijenta koristi se  tokom endoskopskih operacija za pričvršćivanje endoskopa i elektrode na operativnom mjestu, kao i za kontrolirano umetanje elektrode u operaciono polje pod vizuelnom kontrolom, a koje su koristili hirurzi unutar zdravstvene ustanove.

Spasojević-Došen ističe da je broj prijava uzrokovanih neželjenim učincima lijekova prošle godine, u odnosu na 2017.  kada su imali 283 žalbe, povećan za 30 posto.

– Ali, to ne znači da je povećan broj neželjenih djelovanja, nego da su ih zdravstveni radnici više prijavljivali. Najviše su  prijavljivane neželjene reakcije koje su rezultirale kožnim osipima, alergijskim reakcijama, mučninom, abdominalnim bolom i slično. Dakle, najviše poremećaji kože, probavnog i imunološkog sistema – kaže ona.

Spasojević - Došen: Veliki broj žalbi - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Spasojević – Došen: Veliki broj žalbiFoto: (Avaz)

Korištenje citostatika

Najviše prijava stiglo je zbog korištenja citostatika, lijekova za živčani sistem, kardiovaskularne bolesti i probavni sistem te lijekova za urogenitalni i koštano-mišićni sistem.

Poražavajući su podaci da bh. građani, uprkos činjenici da godišnje potroše blizu milijardu maraka na lijekove, na kraju bivaju izloženi komplikacijama

Zdravstveni radnici zakonski su obavezni da prijave neželjena dejstva lijekova, a dosadašnje brojke nisu zadovoljavajuće jer WHO traži minimalno 200 prijavana milion stanovnika.

Pet smrtnih slučajeva

Šokantni su podaci iz izvještaja ALMBiH o neželjenim učincima lijekova tokom prošle godine, s obzirom na to da je zabilježen rekordan broj nuspojava.

Negativne indikacije imalo je 369 osoba, pet ih je umrlo, dok je u dva slučaja zabilježen teški invaliditet.

No, Spasojević-Došen ističe da je utvrđeno kako za pet smrtnih slučajeva koji su prijavljeni lijekovi nisu bili uzrok smrti.

Izvor: Dnevni avaz

Share via
Copy link