Novi TravnikSrednja Bosna

Novi Travnik: Evo kako je u prvih šest mjeseci načelnik trošio sredstva proračunske rezerve

Na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća, zakazanoj za četvrtak, bit će govora i o trošenju sredstava tekuće rezerve općine, novca kojim direktno raspolaže načelnik Refik Lendo i kojega može utrošiti bez suglasnosti Općinskog vijeća.

Prema izvještaju o trošenju, osim novca isplaćenog mjesnim zajednicama i firmama za borbu sa poplavama u veljači, ORŠK-u za radove na bazenu te onog po sudskim presudama koje je općina morala platiti, načelnik je najviše sredstava usmjerio Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca koji su u pola godine dobili tri uplate ukupne vrijednosti 1850 KM – za obilježavanje 25. godišnjice formiranja VII Korpusa, za organizaciju redovne skupštine, a preko ove organizacije općina je platila i priključak struje za dijete šehida Mersudina Lendu.

Također, načelnik je iz rezerve izdvojio i 1150 KM Edhemu Silajdžiji kao pomoć u nabavci aluminijskih vrata za ulaz u zgradu u ulici Mehmeda Spahe, dok je 6.163 KM utrošeno za sanaciju krova na Mješovitoj srednjoj školi “Novi Travnik”.

Pomogao je načelnik, osim vrlo visokih redovitih sredstava predviđenih proračunom i Nogometni klub “Novi Travnik”, kojemu je isplatio 1.500 KM kao pomoć za neometano poslovanje.

Osim toga, dio novca uplaćen je i Općini Srebrenica za obilježavanje 24. godišnjice genocida, a pomogao je i novotravničkom Merhametu,  dok se većina drugih stavki odnosi na pomoć građanima u prevazilaženju teške materijalne situacije ili kao pomoć u liječenju.

U prvih šest mjeseci iz proračunske rezerve izdvojeno je ukupno 154.420 KM.

drukciji.ba

Share via
Copy link