Srednja Bosna

SREDNJA BOSNA: Bivši ministar u Vladi SBK dobio milionski posao nabavke uglja

Srednjobosanskim kantonom kao jednim od najsiromašnijih u Federaciji BiH, godinama vlada nekoliko kvazipolitičara, kabadahija sa ruralnom samouvjerenošću koji su se zahvaljujući pljački narodnog novca, namještanjem tendera i korumpiranom pravosuđu ovog kantona, enormno obogatili.

Jedan od najživopisnijih SDA-ovih poslijeratnih tajkuna koji je godinama sijao strah po Srednjoj Bosni, zahvaljujući glasovima koje je dobivao prodajući maglu izmanipuliranim i siromašnim stanovnicima svog Gornjeg Vakufa-Uskoplja, kupujući ih novcem crnih fondova i zapošljavajući svoje stranačke nadobudne i radikalne aktiviste, je Sedžad Milanović, bivši ministar u Vladi SBK, a sada u statusu “hlađenja” na koje je poslat ličnim dekretom iz Sarajeva od Bakira Izetbegovića.

Milanović je ministrovao četiri uzastopna mandata (16 godina), sve do vremena kada je, zbog moći koju je stekao zahvaljujući zapošljavanju poslušnika na mjesta koja kontroliraju tokove novca i tendera, zasmetao mnogima, posebno potpredsjednici SDA, Bugojanki Meliki Mahmutbegović, inače prijateljici Sebije Izetbegović.

Milanovićeva ministrovanja obilježena su brojnim kriminalnim aferama. Većinu poslova oko ugradnje stolarije u institucijama, školama i džamijama u SBK godinama je dobivala firma Milanovićevog brata. Dodjeljivao je sredstva za istraživanje minerala i ruda imamima i medžlisima zarad njihove podrške na izborima, svu i najširu familiju pozapošljavao je u javne institucije, dok je obavljao funkciju ministra MUP-a slao je specijalce na seljake koji su protestirali protiv izgradnje nelegalnih mini hidrocentrala, dodjeljivao je nepovratna sredstva i podsticaje u desetinama hiljada maraka firmama svog brata…

Posljednja u nizu afera čiji je Milanović glavni akter je dodjela poslova jednoj od firmi njegovog brata Ibrahima Milanovića a u vezi sa nabavkom uglja za institucije u SBK.

Iako Milanovićeva firma BRIST d.o.o. u Voljevcu kod Gornjeg Vakufa posjeduje trgovinu robe za kućne potrebe (mini market), nejasno je na koji način se uključila u milionske tendere oko nabavke uglja za potrebe institucija SBK.

Foto: BRIST d.o.o. (Public)

Tako u saopćenju sa 16. sjednice Vlade SBK – 2019. godina, navodi se da Vlada SBK radi upravljanja i koordinacije sredstvima razvitka, na prijedlog Ministarstva financija, usvaja Nacrt Programa javnih investicija Srednjobosanskog kantona za razdoblje 2020. – 2022. godine.

“Ured za javne nabavke je predložio, a Vlada SBK donijela Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku i isporuku uglja lignita, ugovor će se dodijeliti najpovoljnijem ponuđaču „BRIST“ d.o.o. Gornji Vakuf, koji je ponudio cijenu sa popustom i sa PDV-om u iznosu od 225.342,00 KM“, stoji u saopćenju sa sjednice Vlade SBK. (LINK: Saopćenje sa 16. sjednice Vlade SBK – 2019. godina)

No, to nije sve. Već na sljedećoj 17. sjednici Vlade SBK usvaja se odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača u postupku javne nabavke – Nabavka mrkog uglja , Ugovor/okvirni sporazum dodjeljuje se najpovoljnijem ponuđaču BRIST d.o.o. Gornji Vakuf/Uskoplje, koji je ponudio ukupnu cijenu sa popustom i bez PDV-a u iznosu od 933.020,00 KM(LINK: Saopćenje sa 17. sjednice Vlade SBK – 2019. godina)

Kada se saberu ovi iznosi i doda im se PDV, dolazi se do cifre od oko milion i 335 hiljada maraka vrijednosti dodijeljenog posla.

FOTO: Printscreen (Vlada SBK)

Sve spomenute malverzacije, iako ih ima još na desetine, Milanović je uspio izvršiti u posljednji čas, prije nego je maknut sa svih stranačkih pozicija i funkcija u izvršnoj vlasti u SBK.

S obzirom na gubitak moći u institucijama ovog kantona, Milanoviću su okrenuli leđa i u njegovoj izbornoj bazi, u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

Predsjednik OO SDA u ovom gradu Senad Mašetić računa na podršku samog vrha stranke SDA kako bi se Milanović sa svojim bližim rođakom, načelnikom općine Seadom Čauševićem kao posljednjim bedemom odbrane Milanovićeve raspadajuće hobotnice, spriječio da preuzme tu općinsku organizaciju. A do potpunog kraha te hobotnice Gornjevakufljani broje posljednje dane.

 

Autor: (TBT)

Share via
Copy link