BiH

Vakula najavljuje ljeto usred listopada. Stigla je i prva prognoza za zimu

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL, Severe Weather Europe

SLJEDEĆIH se dana, posebice od subote do utorka, trebamo pripremiti na svojevrsno ljeto u listopadu, nego i zbog iznadprosječno visoke temperature, napose najviše dnevne, koja je prilično rijetko tako visoka, piše Zoran Vakula za HRT.

Ljeto usred listopada

Danas će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano. Ujutro je mjestimice moguća magla, a još će biti i razmjerno svježe, većinom od 5 do 8 °C. No, danju će, uz obilje sunca i većinom slab južni i jugoistočni vjetar biti toplije nego u petak, uz najvišu temperaturu od 23 do 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj su se u petak niski oblaci ponegdje zadržali veći dio dana pa je i temperatura bila nešto niža od prognozirane. No, u subotu će biti vjetrovitije, pa se uz povremeno umjeren jugozapadnjak magla, ako je i bude, neće dulje zadržati. Tako će uz pretežno sunčano vrijeme poslijepodne biti osjetno toplije, uz najvišu temperaturu zraka od 21 do 24 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu većinom sunčano, ponegdje uz jutarnju maglu; te razmjerno toplo, u gorju i vjetrovito, uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 5 do 10 °C u gorju i unutrašnjosti Istre te od 12 do 14 °C na Jadranu, a dnevna većinom od 18 do 21 °C, u unutrašnjosti Istre i uz more 22 do 24 °C.

Toplo i većinom sunčano bit će i na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar većinom slab jugozapadni i zapadni, uz malo valovito more, temperature uglavnom između 20 i 22 °C. Temperatura zraka ujutro od 14 do 17 °C, u unutrašnjosti 6 do 11 °C, a poslijepodne većinom od 23 do 25 °C.”

Sljedećih dana većinom suho, sunčano i još toplije

U nedjelju i početkom sljedećeg tjedna bit će još toplije, uz najvišu temperaturu uglavnom između 20 i 25 °C, a i jutra će biti manje svježa. Jutarnja magla u kopnenom će području biti rjeđa nego u petak. U ponedjeljak će biti oblačnije, a od sredine tjedna povećava se i vjerojatnost za mjestimičnu kišu.

I na Jadranu će sljedećih dana biti većinom sunčano, jedino će na sjevernom Jadranu biti malo više oblaka. Mogućnost za mjestimičnu slabu kišu u nedjelju i ponedjeljak postoji uglavnom na riječkom području, a u srijedu i drugdje. Uz obilje sunca te i dalje ugodno toplo more, temperature od 20 do 22 °C, bit će sigurno i kupača, a s pritjecanjem još toplijeg zraka sljedećih dana svi ćemo moći uživati u ovom dašku ljeta sredinom listopada, prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

Stigle prve prognoze za zimu

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je ovih dana i prvu dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu.

Prema njihovim modelima, veći dio Europe čeka zima toplija od prosjeka.

“Prognoza ECMWF-a za nadolazeću zimu (tromjesečni prosjek) pokazuje niži tlak zraka na Atlantiku i vjerojatno jače ciklonalno djelovanje i viši tlak u Europi. To znači da će vremenski uvjeti u Europi biti topliji jer se protok zraka kreće kroz Europu većinom sa zapada i jugozapada, donoseći blagi i vlažni zrak s Atlantika i Sredozemlja”, stoji u prognozi Severe Weather Europea.

Meteorolozi ipak napominju kako se radi o ranim modelima koje nikako ne treba shvaćati previše doslovno i kako to ne znači da će cijela zima u Europi biti iznadprosječno topla.

index.hr

Share via
Copy link