BusovačaSrednja Bosna

BUSOVAČA: Demineri FUCZ-a očistili 35.035 metara kvadratnih sumnjive površine kod Busovače

Površina predmetnog zadatka iznosila je 35.035 metara kvadratnih i rađen je metodom tehničkog izviđanja, od čega je manuelno kroz radne staze urađeno 9.086 metara kvadratnih, uklanjanjem vegetacije očišćeno je 25.749 metara kvadratnih, a čišćenjem oko uočenih mina 200 metara kvadratnih sumnjive površine,piše Klix.ba.

Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađene su dvije mine PMR-2A i tri NUS-a, i to ručna bomba ratne proizvodnje, RKZ M-72 (BST) i tromblonska mina trenutna ratne proizvodnje. Uklanjanje i uništavanje pronađenih sredstava obavio je tim FUCZ za uklanjanje eskplozivnih sredstava (UES) “Busovača”.

Deminirana lokacija koja se nalazi u blizini naselja Krčevine i Kula, prije rata se koristila za snabdijevanje ogrevnim drvetom i manjim dijelom za ispašu stoke. Pored nje prolazi lokalni put koji se intenzivno koristi kao putna komunukicija za prilaz naseljima, kao pristupni put do poligona za uništavanje NUS-a koji koristi CZ Busovača ali i kao protupožarni put.

Za vrijeme rata ovo područje je bilo između linija konfrontacije, zemlja se nije koristila, nije bilo zapisa o postojanju minskih polja, ali su postojali određeni tragovi i informacije koji su upućivali na moguću minsku opasnost.

Otklanjanjem ove minske opasnosti omogućio se održivi povratak lokalnog stanovništva, pristup privatnim parcelama i sigurno okruženje za stanovništvo koje koristi lokalne puteve.

Na ovom području timovi FUCZ i ranije su izvodili deminerske zadatke na više lokacija.

Share via
Copy link