BiH

Pogledajte koliko su dana domaći političari proveli u Armiji RBiH i HVO-u

Prema podacima iz registra koji je kreiralo Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić proveo je 1.428 dana u Armiji RBiH, dok je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara proveo 1.470 dana u HVO-u, piše Klix.ba.

Federalnom ministaru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salki Bukvareviću evidentirano je 1.249 dana (200 u Patriotskoj ligi i 1.049 u Armiji RBiH), predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću 390 dana u Armiji RBiH, a ministrici odbrane BiH Marini Pendeš 1.470 dana u HVO-u.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić proveo je 1.475 dana u Armiji RBiH, dok je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović proveo 647 dana u Armiji RBiH.

Ukupno 120 dana u HVO-u provela je zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, a njen stranački šef i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović proveo je u HVO-u 1.410 dana.

Predsjednik SDP-a BiH i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Nermin Nikšić ima evidentirano 738 dana u Armiji RBiH, predsjednik Naroda i pravde i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković 1.475 dana u Armiji RBiH, a gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović 1.468 dana u Armiji RBiH.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić proveo je 1.159 dana u Armiji RBiH, potpredsjednik bh. entiteta FBiH Milan Dunović 984 dana u Armiji RBiH, a bivši zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Sadik Ahmetović 1.466 dana u Armiji RBiH. Potpredsjednica FBiH i SDA Melika Mahmutbegović provela je 1327 dana u redovima Armije RBiH.

U registru su objavljeni podaci koji govore kako je predsjednik PDA i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Mirsad Kukić proveo 984 dana u vojnim formacijama (195 u Patriotskoj ligi i 789 u Armiji RBiH), šef Kluba zastupnika HDZ-a u Zastupničkom domu PSBiH Nikola Lovrinović 1.230 dana u HVO-u, predsjednik NBL-a i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić 1.475 dana u Armiji RBiH, ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko 1.475 dana u Ministarstvu unutrašnjih poslova RBiH, a aktuelni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i državni parlamentarac Šemsudin Dedić 739 dana u Armiji RBiH.

U jedinstvenom boračkom registru nema podataka koji se odnose na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića, ali ni na vječitog parlamentarca Halida Genjca.

Share via
Copy link