Srednja BosnaVitez

Krađa identiteta: Vitežanki hakirali profile na društvenim mrežama i tražili novac od njenih prijatelja

Policiji u Vitezu jučer je prijavljen slučaj krađe identiteta preko društvenih mreža koji je prijavila Vitežanka Ana Bošnjak Mišković.

Naime, jučer oko 11:00 sati Ani je hakiran Facebook profil, blokiran Instagram i mail adresa, a zasad nepoznati hakeri s istog profila slali su poruke s iznudom novca.

‘Hej šta radiš? Može jedna usluga molim te? Trebam karticu za bankomat ako imaš moram platiti jedan račun preko tvoje kartice oko 20 maraka. Dat ću ti ja novce’, pisalo je u poruci koju je haker redom slao preko messengera svim Aninim prijateljima.

-Oko 13 sati slučaj sam prijavila krim policiji i iskreno se nadam da će u skorije vrijeme naći počinitelje ovog kaznenog djela. Zasad mi se javilo nekoliko poznanika koji su rekli da su uslikali svoje kartice i poslali ih, a kolika je šteta nanesena – još uvijek ne znam, kazala je Ana za Drukčiji radio.

-Cijeli dan nisam imala kontrolu na svojim društvenim mrežama, preko Facebook profila mog muža koji se uredno dopisivao s hakerom pokušali smo doći do nekih informacija kako bi se otkrila ova osoba i kako bismo pomogli policiji u istrazi.

Anin facebook profil je sinoć uz pomoć IT stručnjaka blokiran, a IP adresa upućuje kako je napad urađen iz Srbije, no još uvijek nema službenih informacija.

Stručnjaci savjetuju da je način na koji se možete da zaštitite od napada preko antivirus program, mudrog biranja i čuvanja lozinki.

Share via
Copy link