BiH

‘Može li na brdovitom Balkanu doći Sunce?’

Fra Ivo Bošnjak, Admir ef. Muhić i paroh Željko Vidaković sluge su Božje u Vojniću u Hrvatskoj, točno tako piše ispod fotografije objavljenoj na Facebooku.

Poznati efendija Admir Muhić fotografirao se – i nije mu prvi put – s fra Ivom Bošnjakom i parohom Željkom Vidakovićem, a podsjetimo, za priču o njihovu prijateljstvu novinar Jutarnjeg lista Mario Pušić ove godine osvojio je godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva – dobio je Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo za 2018. godinu.

Ovaj nerazdvojni trojac, tri dobra prijatelja, sva tri podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, shvaćaju da vjersku toleranciju mogu najbolje pokazati na svom primjeru – zajedničke fotografije snimili su u Hrvatskoj, a njihovo obrazloženje dao je efendija Admir Muhić na svom Facebook profilu.

“E, sad da vidimo koliko ove fotografije mogu imati dijeljenja, lajkova i komentara ispod. Da malo zasjenimo zlu crnu kroniku i politiku“, napisao je Admir Maljevac Muhić, a prenosi Slobodna Dalmacija.

“Zasad zanimljiva fotografija trojice svećenika koji vjeruju u jednoga Boga ne pobuđuje veću pozornost i ne dijeli se dalje. Razloga zato može biti više. Možda svećenici nisu dovoljno zgodni, golišavi sigurno nisu, a možda je samo još uvijek nezgodno vrijeme. Sumorno je. Kiša pada li pada“, komentirao je netko ispod fotografije na kojoj se na istom mjestu nalaze fratar, imam i pop.

No nakon nekoliko dana fotografije su se ipak počele dijeliti putem društvenih mreža.

“Htjeli smo da se malo pokrene pozitivna priča, kako sve nacije mogu sjesti za stol i pregovarati i naći rješenje za probleme. Nas trojica super surađujemo, živimo zajedno i zajedničkim snagama rješavamo probleme“, rekao je u telefonskom razgovoru Admir ef. Muhić.

“Ne brojimo krvna zrnca nikome, braća smo po Bogu, a jedino se postavlja pitanje”, ako mi možemo funkcionirati zajedno kao tri dobra prijatelja, mogu li i oni koji nas predstavljaju zajedno… Može li na brdoviti Balkan doći Sunce“, pita se efendija.

“Nije ovo fotografiranje proizašlo samo za javnost, mi tako zaista živimo“, rekao je i pojasnio kako su njihove prve zajedničke fotografije objavljene još 2018. nakon čega su njih troje zbog svog pristupa postali zanimljivi u regiji.

Jedno je sigurno, kaže, “svakoga dana prolazimo kroz teška iskušenja, ali ostajemo sa svojima do samoga kraja”.

“Ljubiti i cijeniti drugoga svakoga dana i ništa nam drugo ne treba“, zaključuje efendija, a piše Slobodna Dalmacija.

Komentari ispod fotografija su različiti – od onih koji hvale ovakav pristup do onih koji “naslikavanje” ipak osuđuju.

“Tako i treba, samo nastavite tako! Svaka čast, eh, kad bi svi ovako bili složni i zagrljeni… Gdje bi nam bio kraj“, oduševljeni su korisnici društvenih mreža.

“Lijepo je vidjeti ljude da se druže, ali svi ljudi koji razumno razmišljaju, znaju da ste Vi i religije kojima služite i širite ih upravo ti koji ljude razdvajate“, nadodali su pojedinci.

Share via
Copy link