Donji VakufSrednja Bosna

SREDNJA BOSNA: Iskoristili svoj službeni položaj i sebi pribavili imovinsku korist oko 50,000.00 KM

Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Travniku protiv  Bašimamović Nermina i Bašimamović Zekije zbog počinjenog krivičnog djela  zloupotreba položaja ili ovlašćenja

Optuženima se stavlja na teret da su kao odgovorne osobe u privrednom društvu Rudina d.o.o. Donji Vakuf iskoristili svoj službeni položaj i sebi pribavili imovinsku korist koja prelazi 50,000.00 KM a teže povrijedili prava drugih lica, tako što su u mjesecu februaru 2009. godine u Bugojnu Bašimamović Nermin kao odgovorna osoba u svojstvu predsjednika Nadzornog odbora Privrednog društva Rudina d.d. Donji Vakuf, samoinicijativno donio odluku kojom se odobrava prodaja upravne zgrade firme izgrađene na KČ 6/145.k.o. SP Donji Vakuf, z.k. uložak 2151, kupcu Nerminu Bašimamoviću za cijenu od 50,000.00 KM, nakon čega je sačinjen ugovor o prodaji upravne zgrade po kojem ugovoru je direktor društva Bašimamović Zekija prodala navedenu nekretninu svom suprugu Bašimamović Nerminu, koji je bio predsjednik Nadzornog odbora navedenog privrednog društva, za novčani iznos od 50.000 KM, koji novčani iznos nikada nije uplaćen Privrednom društvu Rudina d.d. Donji Vakuf, nakon čega su se upisali kao suvlasnici sa dijela 1/2, u ZK uredu Općinskog suda u Bugojnu, pa su na taj način sebi pribavili imovinsku korist u stvarnoj vrijednosti objekta u iznosu  od 105.332,01 KM, a istovremeno pričinili štetu dioničarima d.d. Rudina Donji Vakuf u navedenom iznosu.

Postupajući tužilac je u optužnici predložio da se od osumnjičenih oduzme protupravna stečena imovinska korist u iznosu od 105.332,01 KM.

Share via
Copy link