Srednja Bosna

Burno na 8. sjednici Sabora Kantona Središnja Bosna (FOTO/VIDEO)

8. sjednica Sabora Kantona Središnja Bosna održana je danas u prostorijama Sabora u Travniku. Zastupnice i zastupnici raspravljali su ukupno o sedam točki dnevnog reda,piše grad-busovaca.com.

Na samom početku sjednice, prije usvajanja dnevnog reda, zastupnice i zastupnici su raspravljali oko dodatne točke na dnevnom redu “Nacrt strategije za mlade KSB“ koju je predložila predsjednica kluba HDZ-a BiH Zdenka Džambas, a po prijedlogu zastupnice Suzane Krišto.

Prijedlogu Zdenke Džambas usprotivio se klub zastupnika SDA koji nije želio usvojiti točku dnevnog reda “Nacrt strategije za mlade KSB” koja je više od godinu dana u proceduri zastupnice HDZ-a BiH Suzane Krišto.

U raspravu se uključio i predsjednik Vlade KSB Tahir Lendo s prijedlozima ispred Vlade KSB. Međutim, zastupnici i zastupnice HDZ-a BiH, HSS-a Stjepan Radić, HDZ-a 1990, SDP-a i Nezavisnog bloka podržali su predloženu točku i na dnevni red je većinom glasova uvrštena točka “Nacrt strategije za mlade KSB” koja je novom sjednicom Kolegija Sabora KSB stavljena na dnevni red kao četvrta točka dnevnog reda, a kao peta točka dnevnog reda uvrštena je još jedna dodatna točka dnevnog reda – „Prijedlog kandidata za međuresornu radnu skupinu za izradu strategije za mlade KSB“.

Dnevni red koji je usvojen:

1. Davanje suglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Središnja Bosna za 2019.godinu.
2. Nacrt Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2020.godinu.
3. Nacrt zakona o izvršavanju proračuna Kantona Središnja Bosna za 2020.godinu.
4. Usvajanje Nacrta strategije za mlade KSB
5. Imenovanje članova interresornog tim za izradu Strategije za mlade Kantona Središnja Bosna
6. Očitovanje o Izvješću o poslovanju Šumskogospodarskog društva „ Srednjobosanske šume“ / Šumskoprivredno društvo „ Šume Središnje Bosne“ društvo s ograničenom odgovornošću za poslovnu 2018. godine, Izvješće neovisnog revizora za 2018.godinu i Izvješće o radu Nadzornog odbora za period 01.01.2018 do 31.12.2018.godine,
7. Godišnje izvješće VSTV-a BiH za 2018.godinu.

Za gore spomenuti prijedlog dnevnog reda glasalo je 23 zastupnice i zastupnika, 5 je bilo protiv. Dnevni red je u 15 sati, nakon 5 sati rasprave i pauza, usvojen većinom glasova.

Prva točka dnevnog reda „Davanje suglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Središnja Bosna za 2019. godinu“, usvojena je nakon kraće rasprave bez dodatnih komentara i pitanja.

Ministrica financija KSB Mirjana Plavčić tijekom druge točke dnevnog reda kazala je kako je Vlada KSB pokazala spremnost i opredjeljenje za kvalitetan rad i realno planiranje kad je u pitanju Proračun za 2020. godinu.

„Ovo je maksimum što smo mogli uraditi. Proračun Kantona Središnja Bosna iz godine u godinu sve više dobiva dimenzije razvojnog i sadašnja Vlada Kantona Središnja Bosna učinit će sve kako bi korisnici proračuna i svi stanovnici Kantona Središnja Bosna bili zadovoljni.“

Jedna od bitnih stavki u ovogodišnjem Proračunu je i povećanje osnovice, a što je Vlada realno planirala i osigurala sredstva u Proračunu Kantona Središnja Bosna za 2019. godinu.

“Nacrt proračuna Kantona Središnja Bosna” uz “Nacrt zakona o izvršavanju proračuna Kantona Središnja Bosna za 2020. godinu” usvojen je većinom glasova.

Najzanimljivija točka današnjeg dnevnog reda – Nacrt strategije za mlade Kantona Središnja Bosna, također je, nakon kraće rasprave, usvojen s 26 glasova za. Usvojen je i zaključak o formiranju radne skupine za provođenje javne rasprave i izradu konačnog prijedloga Strategije za mlade Kantona Središnja Bosna na čijem čelu će biti predlagateljica strategije zastupnica Suzana Krišto (HDZ BiH). Skupina će imati ukupno 25 članova među kojima će biti predstavnici političkih stranaka, ministarstva mladih, nevladinih organizacija i drugih .

U okviru šeste točke dnevnog reda, zastupnice i zastupnici su raspravljali o Izvještaju o radu ŠGD „Šume Središnje Bosne“ za 2019. godinu i većinom glasova isti usvojili. Ovo poduzeće je tijekom 2018. godine poslovalo pozitivno te ostvarilo dobit u iznosu od 5 milijuna KM, a što je većina zastupnica i zastupnika pozdravila i upravi na uspjehu čestitala.

Izvješće VSTV-a za 2018. godinu također je bilo na današnjoj sjednici Sabora Kantona Središnja Bosna i isto je usvojeno većinom zastupničkih glasova.

          

 

Share via
Copy link