BiH

PONOVNO PROVOCIRA Milorad Dodik: Granica RS sa Srbijom je samo privremena

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak kako je entitet Republika Srpska “pod upravom srpskog naroda” te kako je njegova granica sa Srbijom tek “privremena”.

“Teritorij koji se zove RS nastanjuje srpski narod, on ima svoje institucije i vanjske granice (BiH) prema Hrvatskoj i ovo što je privremena granica prema Srbiji”, kazao je Dodik novinarima u Laktašima pored Banje Luke uključivši se aktivno u polemiku oko obilježavanja 25. studenog kao dana državnosti Bosne i Hercegovine što je blagdan kojega u RS ne priznaju.

Dodik je reagirao na izjavu što ju je ranije tijekom dana dao predsjednik Stranka demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je upozorio kako je nedopustivo da vlasti u RS-u taj entitet predstavljaju kao mjesto u kojemu su prava rezervirana isključivo za Srbe.

“Svaki pedalj ove zemlje je zajednički, ništa u BiH nije samo srpsko osim naziva RS”, kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Dodik mu je na to uzvratio porukom kako su tijela vlasti u Banjoj Luci “pod upravom i voljom srpskog naroda” te kako će tako i ostati.

Ignorirao je pri tom činjenicu da je Ustavni sud BiH 2000. donio pravorijek po kojemu je potvrdio kako su Hrvati, Bošnjaci i Srbi konstitutivni na svakom dijelu teritorija države pa tako i u entitetu RS.

Dodik je uz ostalo osporio Bošnjacima pravo da se pozivaju na 25. studenog kao na državni praznk temeljen na odlukama ZAVNOBiH-a iz 1943.

Ustvrdio je kako tadašnji muslimani nisu ni sudjelovali u antifašističkoj borbi a da su na zasijedanju ZAVNOBiH-a bila njih tek nekolicina “koji su se izjašnjavali kao Srbi i Hrvati”.

“Bošnjaka nije bilo i sada je to odjednom njihov praznik”, izjavio je Dodik. (Hina)

Share via
Copy link