ZDK

VLADA ZDK ODOBRILA ISPLATU PODSTICAJA POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA

VLADA ZDK ODOBRILA ISPLATU PODSTICAJA POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA

Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je set odluka o odobravanju sredstava podsticaja poljoprivrednim proizvođačima u ukupnom iznosu od 117.348,40 KM.

Na ime podrške proizvodnji krastavca kornišona odobreno je 43.544,20 KM, a uslove iz javnog poziva za novčani podsticaj od 10 feninga po kilogramu kornišona dobila su 83 poljoprivredna proizvođača u ZDK.

Podsticaj za držanje koka nosilja u ukupnom iznosu od 43.657,00 KM dobilo je svih deset farmi koje su se prijavile na javni poziv, a odobren im je podsticaj od jedne marke po koki nosilji.

Za podršku proizvodnji paprike feferone podsticaj je dobio 31 proizvođač, kojima je odobreno ukupno 12.820,20 KM. Podsticaj resornog ministarstva za proizvodnju feferone iznosi 10 feninga po kilogramu.

Vlada je odobrila i sredstva u iznosu od 8.737,00 KM za provođenje mjera kliničkog pregleda pčelinjaka na zaraznu bolest Američka gnjiloća pčelinjeg legla, a sredstva će biti plasirana preko devet udruženja pčelara u ZDK-u.

Odobrena su i sredstva za sufinansiranje troškova uspostavljanja i implementacije Programa samokontrola kod subjekata u poslovanju sa hranom, a devet registrovanih subjekata koji su se prijavili na javni poziv dobit će ukupno 8.590,00 KM.

Share via
Copy link