BiH

UZMITE I VI SVOJ DIO Milijun i po eura za mikro, mala i srednja poduzeća u BiH

Mikro, mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini od danas imaju priliku da direktno apliciraju za bespovratna sredstva u okviru drugog Poziva za dostavljanje prijedloga projekata u oblasti izvozno-orijentiranih sektora, u sklopu projekta Europske unije, EU4Business.

Bespovratna sredstva u vrijednosti od 1.5 milijuna eura će omogućiti poboljšanje inovativnih kapaciteta mikro, malih i srednjih poduzeća, radi povećanja izvoza i zaposlenosti, rečeno je danas tijekom predstavljanja poziva.

„Mikro, mala i srednja poduzeća u BiH moći će poboljšati svoju konkurentnost zahvaljujući podršci koju pruža EU4Business. Zajedno s ranije pokrenutim Pozivom na izvozno orijentirana partnerstva, ukupna bespovratna sredstva Europske unije za jačanje bh. poduzeća iznose oko 4,5 milijuna eura iz EU4Business projekta. Očekujemo da će ova sredstva pomoći otvaranju novih radnih mjesta i zahvaljujući korištenju poslovnih inovacija povećati izvoz za preko 15%”, rekao je Gilles Rebattet, šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse u Delegaciji Europske unije u BiH.

Projektne ideje koje će se podržati ovim Pozivom odnose se na metaloprerađivačku i mašinsku industriju ili drvopreradu. Mikro, mala i srednja poduzeća registrirana u sektorima plastike i elektroindustrije te informacijske i komunikacijske tehnologije također se mogu prijaviti na ovaj poziv, ukoliko implementiraju projekte u ciljanim sektorima.

Na ovaj Poziv mogu aplicirati sva pravna lica iz BiH koja pripadaju kategoriji mikro, mala i srednja poduzeća, a iznos bespovratnih sredstava po projektu se kreće do 100.000 eura.

U sklopu projekta EU4Business ukupno 10 milijuna eura bespovratnih sredstava namijenjeno je jačanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta u BiH, razvojem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijun eura). Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine, piše indikator.ba

Share via
Copy link