jajceSrednja Bosna

PETOKRATE I PARTIZANSKE UNIFORME PREPLAVILE JAJCE: Obilježena 76. godišnjica drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Partizanske uniforme i kape s crvenim zvijezdama petokrakama preplavile su centar Jajca, a nisu izostale ni partizanske pjesme praćene harmonikom i dobrim raspoloženjem,piše Avaz.

Danas, 76 godina poslije, više od 3.000 antifašista okupilo se u Jajcu na mjestu gdje se historija događala i gdje se ogleda u svijetlim činjenicama antifašizma i Narodnooslobodilačkog rata koje su obilježile historiju regiona.

Centralna manifestacija „Dani AVNOJ-a 2019“ počela je u petak otvaranjem  izložbe u postavci Historijskog muzeja BiH „Mi gradimo prugu, pruga gradi nas”, a danas nastavljena promocijom knjige generala Hasana Efendića „Komandant, smjena, izdaja“.

Nakon promocije odata je počast poginulim borcima kod spomen-fontane, a odali su je borci Narodnooslobodilačkog rata, predstavnici nekoliko političkih stranaka i nevladinih organizacija te antifašisti iz svih republika bivše Jugoslavije koji su se prisjetili dobrih dana i partizanskih borbi.

Nakon polaganja cvijeća, ispred zgrade Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a održana je svečana akademija, a prisutnima se obratio Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a, općinski načelnik Edin Hozan,te predstavnici delegacija iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Rusije.

Rade Filipović, član Udruženja “Josip Broz Tito” iz Banje Luke, svake godine dolazi u Jajce.

– Ja sam nostalgičar što se tiče sadašnjeg vremena, ali i optimista sam. Zato sto postoji samo jedan put na narode Jugoslavije, a posebno za narode naše BiH, a taj put je put bratstva i jedinstva. Vjerujem da će se roditi nove generacije koje će pratiti taj put, jer svi drugi su stranputice – rekao je Filipović, učesnik NOR-a, bitke na Kozari.

Još jedan Banjalučanin došao je u Jajce da se susretne sa starim drugovima i da se prisjete boljih vremena.

– Nikad ne možemo zaboraviti one muke i borbe s neprijateljom koji su imali puno vise oružja nego mi, ali mi smo se borili golim rukama i opet smo pobijedili. Mnogo je ostalo onih koji su rovarili pa kasnije uništili i našu Jugoslaviju – kazao je Ilija Jović (92) iz Banje Luke.

U kulturno-zabavnom programu prisutni su imali priliku da uživaju u nastupima hora Udruženja penzionera općine Jajce, “Lazy banda2 te izvođenjem monodrame „Država“ velikana bh. Josipa Pejakovića.

Đorđe Andrejević Kun dekorirao je salu za 142 delegata koji su 29. novembra počeli zasjedanje intoniranjem himne „Hej Sloveni”. Na zasjedanju u Jajcu izglasana je Odluka o uređenju buduće Jugoslavije na federativnom i demokratskom načelu uz priznavanje prava svim njenim narodima i narodnostima.

To je bila odluka koja je kasnije dobila i državotvorni i ustavotvorni značaj pa se u bivšoj SFRJ na taj dan slavio Dan Republike. Zasjedanje je zatvorio Ivan Ribar.

Share via
Copy link