BiH

Jako je hladno, ali stiže promjena, Vakula: “Zimske jakne će mnogima biti višak”

DANAS će magla i niski oblaci po nekim nizinama unutrašnjosti vjerojatno biti cjelodnevni, dok će u gorju i na Jadranu prevladavati sunčano, prijepodne i vedro, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Baš kao i srijeda, i četvrtak će biti prilično hladan. Ali već u petak malo manje hladno, a za vikend će toplije jakne mnogima biti suvišne, pogotovo onima na Jadranu, piše Vakula. No njima, kao i onima koji će biti u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te u gorskoj Hrvatskoj – trebat će kišobrani jer će biti povremene mjestimične kiše. U ponedjeljak će pak kišovito vjerojatno biti diljem Hrvatske, a u najvišem su gorju moguće i pahulje.

Hladan četvrtak

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti dugotrajnih, ponegdje vjerojatno i cjelodnevnih niskih oblaka i magle. No uz optimističniju prognozu ranijeg razvedravanja najviša će temperatura ipak biti malo iznad 0°C.

Podjednako hladno, čak mjestimice i hladnije jutro bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje je vedrina sigurna u gorju, ali se za nizine ne može pouzdano prognozirati kad će se razići magla i niski oblaci. I hoće li uopće!?

I po gorskim kotlinama i u unutrašnjosti Istre magla i temperatura ujutro gdjegod i oko -8°C, dok će u višem gorju biti manje hladno – prijepodne uz vedrinu, zatim sve više oblaka. Poneki minus moguć je i blizu obale sjevernog Jadrana, gdje će poslijepodne uz sunčano vrijeme i uglavnom slabu i umjerenu buru najviša temperatura zraka biti od 11 do 14°C.

I u Dalmaciji će poslijepodne biti toplije nego u srijedu, iako oblačnije, a jutro većinom malo svježije, uz burin i mogućnost negativne temperature zraka i blizu mora te sigurno u unutrašnjosti, gdje je u prometu nužan oprez zbog magle.

I na jugu Hrvatske prijepodne vedro, uz burin i malo do umjereno valovito more, zatim oblačnije, uz slabo do umjereno jugo, osobito na otvorenome. Temperatura ujutro od 4 do 6°C, u unutrašnjosti i samo oko 0°C, a poslijepodne 13 do 16°C.

I u petak još ujutro hladno, zatim toplije, ali i oblačnije, kišovitije…

I u petak će još jutro na kopnu biti relativno hladno, često i maglovito, zatim ponovno toplije, za vikend i vjetrovitije, uglavnom u subotu još uz maglu u sjevernijim krajevima. Oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu već od petka će biti u područjima bliže Jadranu, a u ponedjeljak vjerojatno diljem unutrašnjosti, pri čemu u najvišem gorju ponovno može pasti i malo snijega.

Na Jadranu od petka promjenljivo oblačno, uz čestu kišu, gdjekad i obilniju, najprije na južnom dijelu, od vikenda i na sjevernom. Uz prevladavajuće jugo i jugozapadni vjetar, prolazno i sjeverozapadni, temperatura zraka bit će u porastu pa će već jutro mjestimice biti toplije od ponekog poslijepodneva prošlih dana.

index.hr

Share via
Copy link