Srednja BosnaVares

Iskopavanje zlata u Varešu stvorilo bi zlatnu groznicu i donijelo nova radna mjesta

Iz australske tvrtke Easter Mining još uvijek tvrde, sada glasnije nego ikada, da se Varešu nalaze velike količine zlata svjetske kvalitete. Trenutno su u tijeku aktivnosti s ciljem početka eksploatacije plemenite rude kojom bi i službeno počela “zlatna groznica” u ovoj općini, ali i Bosni i Hercegovini.

Višegodišnja istraživanja rude u Varešu iz mjeseca u mjesec daju veći optimizam i kvalitetnije rezultate geoloških istraživanja i isplativosti eksploatacije, piše Klix.ba.

Australska tvrtka već je dobila okolinsku dozvolu, ali još uvijek se čeka i urbanistička nakon čega će se podnijeti zahtjev za eksploataciju plemenitih materijala.

Vlada Zeničko-dobojske županije nedavno je boravila u službenom posjetu Varešu, a sastala se i s Milošem Bošnjakovićem, članom uprave i suvlasnikom ove australske tvrtke koji je s predstavnicima Vlade ZDŽ govorio o daljnjim aktivnostima glede eksploatacije zlata.

Na istražnim i drugim radovima angažirano je oko 100 ljudi, među kojima značajan broj lokalnog stanovništva, a tvrtka će uskoro premjestiti sjedište iz Sarajeva u Vareš.

Premijer Ganić je najavio uklanjanje birokratskih zapreka i prilagođavanje određenih procesa u županijskim institucijama investitorima koji žele istraživati mineralna bogatstva, a najavio je i smanjenje koncesijskih naknada za istraživanje, kako bi privukli nove ulagače.

“Vareš je bogat rudama, a danas imamo investitora koji vrši geološka istraživanja zbog kojih vlada zlatna groznica. U tom duhu smo posjetili Vareš da s načelnikom i njegovim suradnicima vidimo koje su to ključne stvari koje moramo rješavati u narednom razdoblju”, kazao je Ganić.

Kako Klix doznaje, Vlada ZDŽ formirala je povjerenstvo koja bi u narednom razdoblju trebalo odredila visinu naknada koncesije za plemenite materijale nakon čega će Vlada ZDŽ donijeti odluku o tome tko će i hoće li se vršiti iskopavanja navodnog zlata u Varešu.

Prve bušotine u Varešu povodom zlatne groznice napravljene su 2017. godine, a zlato svjetske klase navodno se nalazi na lokaciji.

Svi su uvjereni da će se otvaranjem rudnika zlata u Varešu ovo mjesto dobiti novu radnu snagu, mlade koji neće napuštati Općinu Vareš, ali i mjesto koje bi za kratko vrijeme dobilo potrebnu infrastrukturu čime bi bili iskorišteni njegovi potencijali.

Share via
Copy link