BiH

Pogledajte kako će izgledati poddionica Ponirak – Vraca na Koridoru Vc

Sutra će svečano biti označen početak radova na poddionici Ponirak – Vraca, odnosno probijanju sjevernog portala tunela Zenica.

Ugovor za izgradnju autoceste na ovoj poddionici potpisan je u kolovozu s domaćom tvrtkom “Euro-Asfalt” d.o.o. Sarajevo.

Na ovoj poddionici najznačajniji je objekt tunel Zenica, dužine 2.475 lijeva cijev i 2.420 metara desna cijev, a pored tunela će se graditi potputnjak i jedan hidrotehnički objekt za regulaciju potoka Ponirak. Izgradnjom poddionice Ponirak – Vraca skratit će se put Zenica – Žepče za pet kilometara.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca iznosi 59.408.825 eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Europske investicijske banke (EIB) u visini od 50 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 19 milijuna eura u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Također, u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) Europska unija sufinancira izgradnju poddionice Tunel Zenica – Donja Gračanica bespovratnim sredstvima u visini od 12 milijuna eura, a preostala sredstva su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 48,5 milijuna eura.

Projekti izgradnje autoceste na Koridoru Vc predstavljaju važan korak ka integraciji regije zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda) koju je Europska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Europske komisije za zapadni Balkan, prenosi Večernji list.

Izgradnjom ovih poddionica bit će omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unapređenje trgovinskih tokova između zemalja regije, što će pozitivno utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

 

Share via
Copy link