Zenica

Zenička policija rasvijetlila 21 krivično djelo, uhapšeno devet kradljivaca

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici, u saradnji s Tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), poduzimali su intenzivne aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentiranju krađa koje su u proteklom periodu izvršene na području Zenice, a tom prilikom uhapšeno je devet osoba,piše Avaz.

Rezultat aktivnosti

Prema riječima Aldine Alić, portparola MUP-a ZDK, kao rezultat aktivnosti policijski službenici uhapsili su četiri osobe koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela.

– Radi se o D. M., rođenom 1999. godine, B. E., rođenom 1999. godine, D. A., rođenom 1998. godine, i F. A., rođenom 1995. godine, svi iz Zenice. Oni su nakon hapšenja zadržani u službenim prostorijama – kaže Alić.

Ističe da je nad uhapšenima zavedena kriminalistička obrada, tokom koje se došlo do saznanja i dokaza da se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krađa na području Stranjana i Tetova.

– Tu su uhapšeni, nasilnim putem, iz unutrašnjosti vozila krali akumulatore, pogonsko gorivo i druge predmete. U dva slučaja radilo se o krivičnom djelu oduzimanja tuđe pokretnine, gdje su od vlasnika ukrali vozila, koja su nakon toga ostavljali na drugoj lokaciji. U jednom slučaju radilo se o teškoj krađi Golfa 2, koji je, također, naknadno pronađen na lokalitetu planine Lisac, gdje je i zapaljeno od navedenih osoba – pojašnjava Alić.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentiranja krivičnih djela, protiv uhapšenih će biti podnesen izvještaj Tužilaštvu ZDK zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela teške krađe i oduzimanja tuđe pokretnine.

Službenici Odsjeka kriminalističke policije PU I u Zenici uhapsili su i S. S., rođenog 1997. godine, iz Zenice, koji se dovodi u vezu s izvršenjem četiri krađe na području Zenice.

Proteklih dana u ulicama Vardište, Branislava Nušića i Zmajevačka cesta u Zenici izvršene su tri krađe, kojom prilikom su ukradeni dva bicikla, električni alat, bakreno posuđe i drugi predmeti.

– Operativnim radom policijskih službenika došlo se do saznanja da se u vezu s izvršenjem tih krađa mogu dovesti K. A., rođen 2001. godine, K. E., rođen 2001. godine, R. S., rođen 1999. godine i K. H., rođen 1998. godine, svi iz Zenice – kaže Alić.

Protiv uhapšenih će, nakon dokumentiranja krivičnih djela, biti podnesen izvještaj Tužilaštvu ZDK zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela: krađa, nedozvoljeno držanje oružja ili ekspolozivnih materija i neovlaštena proizvodnja i stavljanje  opojnih droga u promet.

Nastavljene aktivnosti

– Aktivnostima službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici uspješno je rasvijetljeno i zadokumentirano 21 krivično djelo te su nastavljene operativne aktivnosti kriminalističkih istražitelja na rasvjetljavanju i drugih eventualnih krivičnih djela koja su počinjena od prijavljenih osoba – zaključuje Alić.

Pronađena puška, municija, mrvilice…

Dodaje da je u okviru aktivnosti na dokumentiranju navedenih krivičnih djela obavljen pretres kuće i pratećih objekata u ulici Rujev Do radi pronalaska otuđenih predmeta i drugih dokaza.

– Izvršenim pretresima pronađena je automatska puška s pripadajućim okvirom i dvadeset osam komada municije kalibra 7,62 milimetra, dvije tzv. mrvilice, jedna digitalna vaga za precizno mjerenje, šest upakovanih sadržaja biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, bakreno posuđe, dva bicikla, električni i drugi alat, a zavedenom kriminalističkom obradom došlo se do određenih saznanja koja će biti korisna za pronalazak i ostalih otuđenih predmeta – otkriva Alić.

Share via
Copy link