Srednja Bosna

Upitno formiranje Vijeća ministara, SDA zateže zbog Vlade FBiH

dnevnik.ba

Sve su prilike da Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, neće do danas dobiti imena svih kandidata za ministre i zamjenike u Vijeću ministara, jer će SDA, ukoliko iz HDZ-a budu inzistirali na izmjeni Izbornog zakona, zategnuti konopac zbog formiranja Vlade FBiH.

Iako je i sam najavljivao da bi u ovome tjednu mogao poslati imena na provjeru i da bi tako BiH do kraja godine dobila Vijeće ministara, izgleda kako se to neće dogoditi, jer Tegeltija još od SDA nije dobio imena kandidata za ministarske i pozicije zamjenika ministara, koje po dogovoru od ljeta između SDA, SNSD-a i HDZ-a pripadaju ovoj stranci.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, rekao je jučer u Širokom Brijegu da se nada kako bi novi sastav Vijeće ministara trebalo formirati do kraja godine.

“Nezavisne” neslužbeno saznaju kako će sutra sve biti jasnije nakon susreta izaslanstava SDA i HDZ-a, kada će se najviše razgovarati o Vladi FBiH.

Ukoliko Čović bude inzistirao na izmjeni Izbornog zakona BiH, izvor “Nezavisnih” tvrdi kako će SDA zakočiti imenovanje Vijeća ministara te da zbog toga i ne dostavlja imena kandidata.

Kako kaže izvor, SDA želi da sa Vlada FBiH formira u paketu sa Vijećem ministara, a ovom u prilog ide i nedavna izjava Halida Genjca, glavnog tajnika SDA, koji je rekao kako formiranje Vijeća ministara i Vlade FBiH mora ići paralelno.

“Ono što je sigurno zasad jest da Fadil Novalić i Jelka Miličević ostaju na svojim pozicijama, premijera FBiH i ministra financija FBiH. Takođe, dužnost neće mijenjati ni Melika Mahmudbegović iz SDA i Milan Dunović iz DF-a”, kaže izvor “Nezavisnih” i dodaje kako je Marinko Čavara, visoki dužnosnik HDZ BiH, ostao na poziciji predsjednika FBiH i da nije imenovan u Vijeće ministara BiH na poziciju ministara civilnih poslova s obzirom na to da po zakonu jedan čovjek ne može obavljati dvije izvršne dužnosti.

Za petak je planiran i sastanak predsjednika stranaka koalicijskih partnera u FBiH, SDA, DF i SBB-a

Exit mobile version