BiH

Zašto su poskupjele cigarete u BiH

O poskupljenjima i životnom standardu u Novom danu govorili su Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH i Muamer Halilbasić, član Katedre za ekonomsku teoriju i politiku Ekonomskog fakulteta i direktor Ekonomskog instituta Sarajevo, Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH te Marin Bago iz Udruženja za unapređenje kvaliteta života “Fortuna”.

Od 1. januara 2020. poskupjele su cigarete u Bosni i Hercegovini, a od 10. januara se očekuju nova poskupljenja.

“Kada je u pitanju poskupljenje cijena cigareta, ove godine se to dešava u određenom intervalu. Određene vrste cigareta su skuplje od početka 2020. godine, a novo poskupljenje nas očekuje od 10. januara, a nakon toga uslijedit će još jedno poskupljenje pojedinih vrsta cigareta od 20. januara 2020. Prema kalkulacijama maloprodajnih cijena koje su prema UIO dostavili veliki proizvođači i distributeri cigareta, cigarete će na samom startu ove Nove godine biti skuplje 10 do 30 feninga po paklici, u ovisnosti od vrste cigareta”, komentarisao je Kovačević te dodao:

“Kada je u pitanje oporezivanje akcizom duhana, cijela procedura usklađivanja ovih propisa sa legislativom EU započela je 2009. godine. Za 2020. godinu Upravni odbor je donio odluku o specifičnoj i minimalnoj akcizi na duvan i duvanske prerađevine. Kad je u pitanju specifična akciza, ona je ostala na nivou 2019. godine, dakle 1,65 feninga po paklici i to nije bio razlog za poskupljenje. Međutim, kad se radi o formiranju cijena, to je slobodno na tržištu BiH i veliki distributeri mogu bilo kada u toku godine dići cijenu cigareta s tim da u tu cijenu mora biti ugrađena važeća akciza i pripadajući PDV”.

Na pitanje zašto su povećane cijena cigareta, Kovačević je rekao da kada se 2009. godine počelo sa procesom usklađivanja oporezivanja akcizom duhana u BiH sa legislativom EU, svake godine se donosila posebna odluka o akcizama na cigarete i ta odluka je predviđala da se akciza povećava.

“Ono što se desilo za 2020. godinu je činjenica da je specifična akciza ostala na nivou 2019. i po toj odluci nije bilo posebne potrebe da se diže cijena cigareta, ali jednostavno samo formiranje maloprodajnih cijena na tržištu BiH je slobodno i veliki proizvođači i distributeri mogu dići cijene cigareta bilo kad u toku godine. Na početku usklađivanja ove legislative imali smo da se cijena cigareta dizala samo na početku godine, međutim kako su godine prolazile, cijena se dizala i 2 do 3 puta u toku godine. Sama ispravnost kad je u pitanju plaćanje akciza na cigarete jeste da svi koji plasiraju na tržište BiH cigarete, moraju platiti važeću akcizu po paklici cigareta”, komentarisao je Kovačević.

Share via
Copy link