BiH

GASTRO: Najljepše slastice

Kokos je bez sumnje jedan od omiljenih sastojaka koji se odlično uklapa u najrazličitije slastice. Brojne su vrste kolača i torti s kokosom, u nekima je glavni sastojak, dok se u drugima koristi za posipanje i ukrašavanje. Kako god ga koristili, svojom specifičnom aromom uvijek iznova oduševljava, te nikada ne postaje dosadan

 

Sultanova slatka sarma

Sastojci

Litar mlijeka

2 kašike kakaa

2,5 male šoljice gustina

čaša šećera

vanilin šećer

50 grama putera

čaša mlijeka

šlag krema za kolače

100 g kokos

Priprema:

Zagrijte 7,5 dcl mlijeka, u preostalom mlijeku otopite kakao, te dodajite polako gustin (najbolje u nekoliko pokušaja). Svaki put dobro izmiješajte. Kad mlijeko provri sklonite ga sa šporeta te u njega dodajite u laganom mlazu smjesu kakaa i gustina uz stalno miješanje. U dobro izmiješani puding dodajte šećere, te ponovo izmiješajte. Vratite zdjelu na ringlu da se smjesa zgusne. U zgusnuti provreli puding dodajte puter u listićima da se što prije otopi te dobro sve izmiješajte. Dno dugačke široke posude posipajte u debelom sloju s kokosom. Na njega izlijte puding i izravnajte ga do rubova. Puding hladite sat u frižideru. Za pripremu kreme potrebno vam je mlijeko, šlag krema za kolače, te sve izmiksajte. Puding ukrasite kremom te ponovo sve sat hladite u frižideru.

 

Priprema: 20 minuta

Kuhanje: 10 minuta

Ukupno: 30 minuta

 

Rafaelo torta

Sastojci:

9 bjelanjaka

15 kašika šećera

3 kašike krušnih mrvica

30 dkg kokosa

1,5 l mlijeka

200 g škrobnog brašna

250 g putera

100 g šećera za kremu

30 g listića badema

Priprema:

Za biskvit uzmite troje jaja, razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Napravite čvrsti snijeg od tri bjelanjka, dodajte pet kašika šećera, kašiku mrvica i 100 g kokosa. Namastite i pobrašnite kalup za torte. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Izvadite pečeni biskvit iz kalupa. Gotove biskvite natopite s nekoliko kašika hladnog mlijeka. Ispecite tri biskvita i dobro ih ohladite. Od litre i po hladnog mlijeka odvojite 2 dl te u njemu otopite škrobno brašno i šećer za kremu. U prokuhano mlijeko dodajte smjesu i zakuhajte puding. Kremu hladite, miješajući je površinski da ne nastanu grudvice. Pjenasto mikserom umutite puter i sjedinite sa ostatkom kreme. Slažite sloj biskvita, sloj kreme, a da biste dobili tortu potrebna su vam tri sloja. Premažite je kremom sa svih strana, te ukrasite kokosovim brašnom i listićima badema. Dobro ohladite prije serviranja.

Priprema 40 minuta

Kuhanje 55 minuta

Ukupno 1 sat 35 minuta

 

Dobro je znati

Od cijelog kokosovog oraha može se dobiti kokosova voda, mlijeko, puter, odnosno ulje, brašno i na kraju simpatična zdjelica. Ovo je svestrana i jako ukusna biljka. Samo jedan veliki tvrdi orah, sadrži brojne pojedinačne sirovine. Beneficije kokosa možete iskoristiti u gotovo svakom segmentu života, kako u kuhinji tako i u kozmetici.

 

 Čokoladne kuglice

Sastojci:

200 g šećera

200 g putera

300 g keksa

100 g tamne čokolade

200 g kokosovog brašna

dl mlijeka

70 g kokosovog brašna

Priprema:

U blenderu sameljite kekse. U zdjeli na ringli zagrijte mlijeko, te istopite redom šećer, puter, te čokoladu. Dobro izmiješate. U vruću masu dodajte mljevene kekse i promiješajte. U smjesu dodajte kokosovo brašno i dobro sjedinite. Potom je ostavite na hladnom 10-ak minuta. Napravite kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno. Kuglice stavite u ukrasne papirnate košarice. Prije posluživanja hladite ih barem tri sata.

Priprema 45 minuta

Kuhanje 10 minuta

Ukupno 55 minuta

 

 Bounty čokoladice

Sastojci:

100 ml slatkog vrhnja

250 g putera

300 g šećera

250 g kokosovog brašna

150 g tamne čokolade

80 g margarina

Priprema:

Stavite u zdjelu slatko vrhnje i puter da se otopi. Nakon toga dodajte šećer, miješajte te pustite da provri. Sklonite je potom s vatre, dodajte kokos i dobro izmiješajte. U manji pleh stavite papir za pečenje, te na njega izlijte smjesu, koju ćete hladiti najmanje dva sata. Kolač izrežite u veličinama prema vlastitom izboru. Na laganoj vatri istopite čokoladu s margarinom. Svaki komad kolača umočite sa svih strana u otopljenoj čokoladi, te staviti na papir za pečenje da se ohladi. Ukrasite tankim mlazom topljene čokolade ili pospite s kokosovim brašnom.

Priprema 20 minuta

Kuhanje 10 minuta

Ukupno 30 minuta

 

 Kokos kiflice

Sastojci:

350 g glatkog brašna

100 g kokosovog brašna

100 g šećera

prašak za pecivo

2 jaja

250 g putera

70 g šećera u prahu

Priprema:

U veću zdjelu za miješanje stavite brašno. Ubacite kokosovo brašno, šećer i prašak za pecivo. Jaja umutite kratko u maloj zdjeli pa dodajte smjesi. Puter narežite na listiće te pomiješajte sa ostalim sastojcima, ručno sve dobro izmiješajte u homogenu smjesu. Tijesto prekrijte folijom i ostavite da se sat hladi u frižideru. Nakon toga kratko premijesite tijesto na podlozi, uzmite mali dio tijesta i dlanovima ga na podlozi izdužite u valjak na maksimalno centimetar debljine. Režite ga potom na šest centimetara dužine, svaki odrezani dio savijte u kiflicu i stavite u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Kiflice se peku u zagrijanoj rerni na 190 stepeni 12 minuta. Vruće kiflice uvaljajte u šećer u prahu, ohladite i čuvajte u limenoj kutiji.

Priprema 45 minuta

Kuhanje 12 minuta

Ukupno 57 minuta

azra.ba

Share via
Copy link