BiH

Vještaci utvrdili: Dženan Memić je ubijen tupim predmetom

Karkin, Memić i Feraget danas ispred Suda

Foto: B. Cerić

Sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Igor Todorović najavio je da će u ponedjeljak, 13. januara, biti izrečena presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima u predmetu „Dženan Memić“. Nakon višesatnog pretresa koji je održan jučer, završeno je ponovljeno suđenje po optužnici kojom se navodi da je Dženana Memića i Alisu Mutap u februaru 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži udario kombi T4 kojim je upravljao Ljubo Seferović. Mladić je nekoliko dana kasnije podlegao u bolnici, piše Avaz.

Prvom presudom Seferovići su bili oslobođeni optužbi, ali ju je Vrhovni sud FBiH ukinuo i vratio na ponovljeno suđenje.

Tužilaštvo, s jedne strane, ponovo tvrdi da su dokazani navodi iz optužnice te da je riječ o saobraćajnoj nesreći, što je, prema njima, priznao i sam Ljubo Seferović, koji je na rekonstrukciji događaja priznao krivično djelo te opisao oštećenja na kombiju.

Tužilaštvo je u završnoj riječi istaklo i svoju tvrdnju da je Centar za vještačenje „Zenit“ iz Banje Luke angažirao vještaka Ištvana Bodala iz Novog Sada bez ugovora o djelu i da je njihov nalaz nezakonit.

Ljubo Seferović bio oslobođen optužbi

Ljubo Seferović bio oslobođen optužbiFoto: (Avaz)

Branilac optuženih, advokat Rusmir Karkin, te zastupnik oštećene strane, advokat Ifet Ferager, kao i otac nastradalog mladića Muriz Memić,jučer su bili jedinstveni u svojoj završnoj riječi da Seferoviće treba osloboditi optužbi jer nema dokaza da se uopće dogodila saobraćajna nesreća.

Memić je kazao da vjeruje Sudu i da se nada da će i ovog puta ispravno postupiti i donijeti oslobađajuću presudu. On se nakon pretresa obratio medijima riječima:

– Četiri godine bola i patnje konačno je valjda došao kraj. Ismijavanje žrtve, jer Tužilaštvo KS ismijava moje mrtvo dijete, ismijava moju porodicu, moje prijatelje, cjelokupnu javnost i vas medije i Sudsko vijeće. Poturali su laži, od prvog dana su znali da je Dženan ubijen i ko ga je ubio, oni znaju koga skrivaju. Neću stati nikad. Ja nisam kukavica, ovo im neću halaliti nikad. Puno su nas izvrijeđali. Uskoro će i presuda, najavit ću i dan protesta, jer idemo dalje – kazao je Memić.

Seferovići s advokatom Karkinom

Seferovići s advokatom KarkinomFoto: (Avaz)

Prije završnih riječi, prezentiran je dopunjeni nalaz vještaka medicinske struke Vlade Markovića, koji je, obrazlažući svoj nalaz, više puta ponovio kako su povrede na tijelu Dženana Memića nastale udarcem tupim predmetom te je u potpunosti isključio mogućnost da je riječ o saobraćajnoj nesreći.

Advokat odbrane Rusmir Karkin kazao je da je skoro siguran da će biti donesena oslobađajuća presuda.

Nedokaziva teorija

– U ovom ponovljenom postupku na eklatantan način je dokazano da je Tužilaštvo od samog početka zastupalo teoriju koja je nedokaziva, koja je nevjerovatna i koja je nemoguća. Na današnjem glavnom pretresu čuli smo vještake koji su radili saobraćajno vještačenje i medicinsko vještačenje, i čuli smo Tužilaštvo koje je pokušalo podvaliti nekakav pamflet čovjeka koji nije uopšte bosanski državljanin, pamflet koji se predstavlja kao nalaz i mišljenje koji u cijelosti osporava zakonit dokaz koji je pribavilo Sudeće vijeće – kazao je Karkin, istakavši da se očekuje historijska presuda koja će biti početak utvrđivanja istine.

Advokat Ifet Feraget izrazio je očekivanje da će biti oslobađajuća presuda.

– Dramatika ovog slučaja je što nema dokaza da se desila saobraćajna nesreća. Neko je ovdje proćerdao ogroman novac. I ja vjerujem Gordani Tadić i ja se nadam skorom pozivu. Ova presuda se čeka iako se ne bi trebala čekati. Ovo je najveća afera u bh. pravosuđu zajedno sa slučajem “David Dragičević”. Ako se ne riješi, pakovat ćemo se svi zajedno – kazao je Feraget.

Share via
Copy link