BiH

Kako je advokat iz Tuzle firmu preregistrovao na beskućnika i pokušao pribaviti 650.000 KM

Kako je advokat iz Tuzle firmu preregistrovao na beskućnika i pokušao pribaviti 650.000 KMSuad Suljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Pripadnici Uprave policije MUP-a TK dva dana su pretresali prostorije i automobil tuzlanskog advokata Suada Suljića kojem se na teret stavljaju krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti u pokušaju, zatim prevara u privrednom poslovanju te ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Nakon hapšenja u utorak uvečer i obrade u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Suljić je sinoć predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Tužilac Vedran Alidžanović za Klix.ba je potvrdio da je Suljić već ispitan u svojstvu osumnjičenog, a nakon toga je Kantonalnom sudu u Tuzli upućen prijedlog za izricanje mjera zabrane obavljanja određenih djelatnosti koje se vezuju za inkriminacije koje mu se stavljaju na teret te zabrane sastajanja s određenim svjedocima.

Pokušaj naplaćivanja 650.000 KM od FK Sloboda

Govoreći o krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti u pokušaju, Alidžanović je za Klix.ba istakao da se Suljiću na teret stavlja da je kao advokat za privredno društvo Bosnafarm d.o.o. izvršio preregistraciju osnivača, direktora i adrese sjedišta na osobu Sabalahajrudin Suljagić koji je beskućnik bez bilo kakvih primanja.

“U vrijeme dok je direktor i osnivač bio Davud Zahirović Bosnafarm je davao pozajmice Fudbalskom klubu Sloboda, koje su poslije utužene, jer nisu vraćene. Advokat Suljić je izdejstvovao pravsonažnu presudu na iznos od ukupno 650.000 KM, a onda je društvo preregistrovano na Sabalahajrudina Suljagića. Kada je završena preregistracija, zaključena je cesija tog potraživanja između Bosnafarma, tada već u vlasništvu Sabalahajrudina Suljagića, na advokatsko društvo Suada Suljića. To potraživanje od 650.000 KM je preneseno i njime su se prebijale navodne usluge koje je Suljić pružao za spor u Londonu vezano za licencu za lijek, što je navedeno u ugovoru. Međutim, on nije imao nikakve usluge u velikoj Britaniji za tu licencu”, precizirao je Alidžanović.

Prema Alidžanovićevim riječima, nakon što je prenio potraživanje na svoje advokatsko društvo, Suljić je pokrenuo izvršni postupak protiv Fudbalskog kluba Sloboda, s kojim je zaključio vansudsku nagodbu da mu se dug isplaćuje. S obzirom na to da su računi kluba bili blokirani, do realizacije isplate nije došlo.

“Ali, dug bi bio isplaćen sada kada je došla nova uprava kluba, a računi su deblokirani i zbog toga je djelo ostalo u pokušaju”, kaže Alidžanović.

Prevara u privrednom poslovanju Suljiću se također stavlja na teret, a ovo krivično djelo se odnosi na davanje neistinitih podataka inspekcijskim organima vezano za prekršaje. Alidžanović kaže da je Suljić ovdje navodio da su njegovim službenim automobilom upravljali turski državljani koji u to vrijeme uopšte nisu bili u BiH.

Kada je riječ o ovjeravanju neistinitog sadržaja, Suljiću se, prema Tužilaštvu TK, na teret stavlja izdavanje uvjerenja turskim državljanima da određene osobe rade u određenim firmama te da bi trebale doći u BiH na obuku, a sve kako bi dobile radne dozvole na području naše zemlje.

Kako će funkcionisati krnji Nezavisni policijski odbor

Istraga protiv Suljića nametnula je pitanje o funkcionalnosti Nezavisnog odbora Tuzlanskog kantona čiji je on član. Ovaj odbor se bavi imenovanjem, ocjenjivanjem rada i smjenom direktora Uprave policije u Tuzli.

Iako sada djeluje u krnjem sastavu, Nezavisni policijski odbor će funkcionisati, s obzirom na to da je osiguran kvorum za rad, što je potvrdio za Klix.ba ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić.

“U Nezavisnom odboru kvorum je pet od ukupno sedam članova. Bilo koji član koji počini krivično djelo i bude pravosnažno osuđen će biti isključen shodno zakonu”, kazao je Brkić za Klix.ba.

Inače, ovo nije prvi put da se protiv Suljića vodi istraga. On je 2007. godine osuđen pred Općinskim sudom u Tuzli na tri mjeseca zatvora, odnosno uslovno na jednu godinu, a presuda mu je brisana iz kaznene evidencije. Suljić također obnaša i funkciju predsjednika Atletsko-rekreativnog kluba “Rekreativci” u Tuzli.

Share via
Copy link