Srednja Bosna

SREDNJA BOSNA: Zbog smrti Ante i Nikoline, Ivan Bošnjak osuđen na dvije i po godine zatvora

Vijeće Kantonalnog suda u Novom Travniku, kojim je predsjedavala sutkinja Suada Kahrić izreklo je presudu kojom je 23-godišnji Ivan Bošnjak iz mjesta Brnjaci kod Kiseljaka osuđen na dvije i po godine zatvora jer je pijan skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli devetnaestogodišnja Nikolina Šimić iz Kiseljaka i 18-godišnji Ante Bošnjak iz Fojnice.

Nesreća se dogodila 22. aprila prošle godine, oko 4.40 sati, na magistralnom putu M5 Kaonik-Blažuj. Bošnjak je pod utjecajem alkohola, sa 1,06 promila alkohola u krvi, upravljao automobilom “fiat punto” iz pravca Busovače u pravcu Sarajeva.

Dolaskom u mjesto Višnjica Polje, pri brzini od 103 kilometra na sat, izgubio je kontrolu nad vozilom, koje je sletjelo s ceste u dvorište porodične kuće je udarilo od dvije čelične felge postavljene na ulazu u dvorište. Nakon toga vozilo se zarotiralo i zadnjim dijelom udarilo u stablo bora, nakon čega je došlo do rotiranja i odbačaja te zaustavljanja u dvorištu ispred kuće.

Od siline udara teško je povrijeđen suvozač u vozilu Nikola Bošnjak, koji je zadobio prijelom sljepoočne kosti, te više lomova po tijelu. Teške povrede nisu preživjeli putnici na zadnjem sjedištu Anto Bošnjak, koji je zadobio teške povrede glave usljed kojih je preminuo nedugo nakon nesreće i Nikolina Šimić koja je usljed teških povreda glave preminula nekoliko dana kasnije u sarajevskom Kliničkom centru.

Kako je potvrđeno iz Suda, presuda je izrečena nakon održanog ročišta na kojem je Ivan Bošnjak dao izjavu o priznanju krivnje za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa u vezi sa ugrožavanjem javnog prometa zbog omamljenosti, a koju je Vijeće prihvatilo i izreklo mu kaznu.

Osim zatvorske kazne, Bošnjaku je izrečena i zabrana upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od jedne godine, počevši od dana pravomoćnosti presude, a u koje vrijeme se neće uračunati vrijeme izdržavanja izrečene kazne zatvora, prenosi Faktor.

Share via
Copy link