Srednja Bosna

Na Vlašiću nikad manje snijega, a više posjetitelja

Iako ove godine nije palo puno snijega, turistička sezona na Vlašiću je, prema riječima Aldijane Dizdar, glasnogovornice Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, veoma uspješna.

– Sasvim je sigurno da nikad manje prirodnog snijega nismo imali, a više skijaša i posjetitelja na Vlašiću, što opet govori o atraktivnosti Vlašića. Već dugi niz godina Vlašić je ucrtan i visokopozicioniran na bh, ali i svjetskoj mapi putovanja kao nezaobilazna i atraktivna zimska turistička destinacija, koja svake godine okuplja brojne posjetitelje, međutim ove godine primijetili smo također i rekordnu posjetu gradu Travniku. Dakle, brojni turisti ove godine, u zimskoj sezoni, što nije bio slučaj ranijih godina, provode vrijeme i u razgledanju travničkih kulturno-historijskih značajki i uživaju u raznovrsnoj i prepoznatljivoj travničkoj gastro ponudi – navodi Dizdar, dodajući da je Vlašić jedinstveno turističko odredište koje živi svih 365 dana u godini.

Dizdar ističe da Vlašić nudi kompletan doživljaj kako za pojedinca, tako i za cijelu porodicu i za sve generacije posjetitelja.

– U prilog tome govori i to da se smještajni kapaciteti za zimski period rezervišu još u ljetnom periodu, a početkom decembra je već sve popunjeno. Tako je i ove godine. Smještajni kapaciteti su skoro popunjeni do posljednjeg mjesta, a u ovom najatraktivnijem periodu godine uvijek se traži krevet više. Vlašić je još od otvaraja ove zimske sezone “okupiran” brojnim posjetiteljima, a pored domaćih skijaša koji su najbrojniji, najviše stranih gostiju dolazi iz Republike Hrvatske – kaže Dizdar.

Dizdar ističe da posjetitelji, osim privatnim automobilima i organiziranim prijevozom, dolaze i redovnom autobuskom linijom Travnik – Babanovac.

– Putni pravci koji vode do Vlašića su očišćeni i prohodni i saobraćaj se odvija potpuno nesmetano, ali se tokom zimske sezone preporučuje putni pravac Turbe – Babanovac. Vlašić tokom zimske turističke sezone u prosjeku posjećuje oko 15.000 gostiju, kojima su na raspolaganju hotelski objekti od 3 do 5 zvjezdica i drugi tipovi motela, aparthotela, pansiona, apartmana i vikendica. Vlašić je sasvim sigurno svojom raznovrsnom smještajnom i ugostiteljskom ponudom prihvatljiv za turiste različite kupovne moći. Na Vlašiću možete uživati u luksuznim hotelima, ali također možete i za dosta povoljniju cijenu boraviti u jednoj od brojnih vikendica u središnjem i najatraktivnijem dijelu ovog ski-centra i to je također jedna od prednosti ove planine – pojašnjava Dizdar, dodajući da je trenutno na Vlašiću na stazama oko 35 centimetara snijega.

Dizdar ističe da su cijene ski-karte ostale nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu.

Iako je Vlašić najatraktivniji, u SBK smještena su još tri ski-centra, ski-centar Rostovo, ski-centar Pridolci i ski-centar Busovačka planina koji su, također, ove zime zabilježili veliki broj posjetilaca.

Izvor:  Faktor

Share via
Copy link