Srednja Bosna

SREDNJA BOSNA: Građani traže da se sredstva političkih stranaka preusmjere u nešto korisno

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Tarik Lendo

FOTO: D. PUCAR

Dok penzioneri plaćaju zdravstvene markice, dječiji doplatak iznosi 35 KM, a teško bolesni putem humanitarnih akcija sakupljaju novac za liječenje, Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) na posljednjoj sjednici podijelila je 900.000 KM političkim strankama koje participiraju u Skupštini SBK.

Kantonalni premijer Tahir Lendo kaže da je riječ o grantu koji se svake godine dodjeljuje političkim strankama.

Vlada SBK - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Vlada SBK FOTO: D. PUCAR

– On se dijeli prema Zakonu o finansiranju političkih stranaka, prema broju zastupnika, a tu je i dodatak za svaku ženu zastupnicu. To je tako svake godine, ovo su odluke o raspodjeli i izvršenju raspodjele, a sredstva se dijele svim strankama u Skupštini SBK – rekao je Lendo.

Pitali smo ga za mišljenje o nekoliko primjera u državi u kojima su se stranke odrekle tih sredstava u humanitarne svrhe. Premijer misli da je to – populizam.

– Rijetki su ti primjeri, to je populizam. Ono što je zakonom precizirano, mi smo tu da izvršavamo i ja neću odstupiti od zakonskih obaveza. To je moj stav – rekao je Lendo.

Za usporedbu, toliko sredstava, odnosno 900.000 KM, u kantonalnom budžetu ove godine predvidjeli su za sve sportove i klubove na području SBK.

Puno manja sredstva tražili su iz Udruženja “Osmijeh” za djecu s poteškoćama u razvoju kako bi za nekoliko svojih štićenika, čiji roditelji nemaju od čega plaćati, omogućili pohađanje Edukacijsko-rehabilitacijskog centra “Duga”. Kako je kazao predsjednik Udruženja Luka Ilinković, vlast bi to godišnje koštalo oko 40.000 KM, no za to sredstava jednostavno nije bilo.

Luka Ilinković - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Luka IlinkovićFOTO: D. PUCAR

Preusmjeriti sredstva

– Ne možemo biti zadovoljni, imamo četvero djece koja ne pohađaju “Dugu” jer im to roditelji ne mogu plaćati, tražili smo da se to promijeni, ali nije prošlo. Dječiji doplatak je tako mali i ne može se ni ostvariti zbog strogih uvjeta. Evo, ni ja ga nisam uspio dobiti. A pogotovo je sve obezvrijeđeno činjenicom da za političke stranke izdvajaju koliko i za sport. Činjenica da političke stranke samo sebi zgrću i povećavaju dnevnice je neprihvatljiva – rekao je Ilinković.

Građani s kojima smo pričali smatraju kako bi ta sredstva, umjesto u novo finansiranje ljudi iz politike, trebalo utrošiti na nešto korisno.

– Ne treba im dati, nije normalno da se za politiku toliko daje, a za liječenje, recimo, nema ništa. Oni će uvijek reći da je sve po zakonu, šta god usvoje, oni su u pravu, a narod nikad – rekao je Novotravničanin Faik Kovačević,piše Avaz.

Novotravničanka Jelena kazala je:

– Opet su dali političarima koji imaju po 5.000 KM plaću, a ja neka se mrznem ovdje za 500 KM.

Share via
Copy link