Srednja BosnaVares

Odobreno vađenje zlata u Varešu

Tvrtka Eastern Mining potpisala je Aneks 4 ugovora o Koncesijskom odobrenju s Ministarstvom gospodarstva ZDŽ kojim se pored cinka, olova i barita, odobravaju i prava na zlato, srebro i bakar potvrđena višegodišnjim geloškim istraživanjem.

Aneksom su riješene sve zakonske nejasnoće koje su nastale uslijed neusklađenosti županijske i federalne razine vlasti po pitanju prava na rudu, a ujedno je uklonjena obveza za početkom eksploatacije do svibnja 2020. godine, piše biznisinfo.ba.

Također, Aneks uključuje povećanje minimalne godišnje koncesijske naknade s trenutnih 1,50 KM na 3,90 KM po toni rovne rude.

– Ovim dogovorom ZDŽ je pokazao jasnu odlučnost da podrži otvaranje rudnika u Varešu – istaknuo je generalni direktor tvrtke Eastern Mining, Miloš Bošnjaković.

U vrijeme izdavanja prvobitnog Koncesijskog odobrenja 2013. godine, povjesne informacije dostupne za rudnik u Varešu nisu sadržavale dovoljno analiza za zlato, srebro i bakar te se posljedično Odobrenje odnosilo specifično na olovo, cink i barit.

Ipak, od početka istraživanja i testiranja Eastern Mininga u 2017. godini, ustanovljene su značajne zalihe plemenitih metala na lokaciji Rupice što je naglašeno u procjenama rudarskih zaliha u srpnju 2019. godine.

Sada su ovim Aneksom usklađeni protokol Federalnog zakona o rudarstvu i komercijalni uvjeti Koncesijskog odobrenja Zeničkodobojske županije.

Eastern Mining d.o.o. bosanskohercegovačka je istraživačko-razvojna tvrtka u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije.

Primarni cilj tvrtke fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš. Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja, kako na postojećem koncesijskom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika.

Prema trenutnom planu, otvaranje rudnika i početak proizvodnje planirano je 2022. godine.

Share via
Copy link