BiH

Hoće li Brexit pogoditi bh. gospodarstvo?

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije, koji se treba dogoditi navečer, neće donijeti trenutne promjene u trgovinskim odnosima Bosne i Hercegovine i ove zemlje, potvrdili su za Nezavisne novine stručnjaci koji ističu da će trgovinski odnos ove dvije zemlje ovisiti od konačnog sporazuma Britanije i EU.

Iako će Velika Britanija već od subote biti izvan EU, prijelazno razdoblje će trajati do 31. prosinca 2020. godine i za to vrijeme će Britanija i dalje podlijegati zakonima EU i zadržat će iste trgovinske odnose.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić, kaže da odnos BiH i Velike Britanije, kada je u pitanju trgovina nakon Brexita, ovisi od uvjeta pod kojima Velika Britanija napusti EU.

“Tek tada ćemo znati hoće li BiH zadržati ista pravila koja je imala prema Europskoj uniji kada je u pitanju trgovina ili će se praviti bileteralni sporazumi između BiH i Velike Britanije kojima će se definirati pravila trgovine”, objasnio je Vasić.

Istaknuo je da sve ovisi od dogovora sa EU tijekom prijelaznog razdoblja.

“Ukoliko dođe do promjena, to će se odnositi na sve zemlje, ne samo na BiH, a kako će se ‘problem’ trgovine s Velikom Britanijom riješiti, ovisiće od konačnog sporazuma EU i te zemlje”, kazao je Vasić.

I Igor Gavran, ekonomski analitičar, naglašava da Brexit neće imati trenutne utjecaje na međunarodne trgovinske tijekove, pa tako ni na bilateralnu trgovinu BiH.

“Tijekom prijelaznog razdoblja koji slijedi važit će svi EU propisi i sporazumi kao i danas. U ovom razdoblju će tako i ekonomski odnosi i trgovina između Ujedinjenog Kraljevstva i BiH biti nastavljana u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU”, kazao je Gavran.

Dodao je da prelazno razdoblje može eventualno biti i produženo ukoliko se Velika Britanija i EU tako dogovore u okviru svog pregovaračkog procesa o budućim odnosima.

“Dugoročni efekti na odnose i trgovinu između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva i promjene koje mogu nastupiti nakon isteka prijelaznog razdoblja ovisit će primarno od odnosa koje UK i EU međusobno dogovore, te potom odnosa koji dogovore BiH i UK”, objasnio je on.

Istaknuo je da je izvjesna namjera obje države da nastave ekonomsku suradnju i trgovinu, ali kako je nemoguće prejudicirati detalje ovih odnosa prije nego što se definiraju oni između Velika Britanije i EU.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prije nekoliko dana je ugostio  Matthewa Fielda, veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva, Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, gdje je bilo riječi i odnosu ove dvije zemlje nakon Brexita.

Nakon sastanka je usuglašeno da u režimu trgovinskih odnosa između BiH i Velike Britanije, kao i režimu investicija neće biti promjene u tranzicijskom razdoblju do kraja 2020. godine.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, tokom 2019. godine u Ujedinjeno Kraljevstvo smo izvezli robu u iznosu od 83.241.000 KM, a u istom smo periodu uvezli robu u vrijednosti od 159.071.000 KM.

Podaci ove agencije govore i da je od 2015. do 2018. godine došlo do rasta izvoza robe iz BiH u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Tako smo 2015. godine izvezli robu u vrijednosti od 66.067.000 KM, 2016. godine – 50.969.000 KM, taj broj je 2017. godine iznosio 83.926.000 KM, a 2018. godine 92.783.000 KM.

U istom razdoblju je i uvoz robe iz Ujedinjenog Kraljevstva iz godine u godinu rastao, te je iz ove zemlje u BiH 2015. godine uvezena roba u vrijedna 147.378.000 KM, 2016. godine u iznosu od 138.746.000 KM, 2017. u vrijednosti od 158.888.000, a 2018. godine 160.824.000 KM.

Prema podacima na stranici Vanjskotrgovinske komore, BiH je 2019. godine u Veliku Britaniju najviše izvozila neorganske kemijske proizvode, zatim namještaj, posteljinu i madrace, kao i papir i karton.

BiH iz Velike Britanije najviše uvozi nuklearne reaktore, kotlove i strojeve, proizvode od plastike i farmaceutske proizvode.

Share via
Copy link