BiH

Vizu za Njemačku dobilo oko 17.500 građana BiH u prošloj godini

Njemačko veleposlanstvo u Sarajevu je u 2019. godini izdalo 17.532 vize za građane Bosne i Hercegovine, što je za 3.140, odnosno 22 posto, više u usporedbi s godinom ranije.

Iako je broj zainteresiranih za odlazak i rad u Njemačkoj u porastu, iz veleposlanstva te zemlje u Sarajevu nisu precizirali koliko je zahtjeva za vizu predano u prošloj godini, kao ni to koliko ih je odbijeno.

Trend rasta predanih zahtjeva za vizu očekuje se i ove godine. Mnogi nezaposleni građani s ovih prostora iščekuju 1. ožujka, kada će u Njemačkoj stupiti na snagu novi Zakon o doseljavanju kvalificirane radne snage, koji bi trebao otvoriti mogućnosti za dobivanje vize radi zaposlenja osobama s visokom školskom spremom, te prvi put i onima sa srednjom stručnom spremom, javlja BHRT.

Iz njemačkog veleposlanstva u Sarajevu su kazali kako Zakon o doseljavanju stručne radne snage otvara nove puteve i mogućnosti za kvalificirane radnike, kao i za one koji namjeravaju to postati, te svoju profesionalnu budućnost vide u Njemačkoj.

Navode i kako mladi ljudi s dobrim znanjem njemačkog jezika i diplomom završene njemačke škole u inozemstvu ili pristupnicom visokoškolskim ustanovama mogu ubuduće podnijeti zahtjev za vizu do maksimalno šest mjeseci u svrhu traženja mjesta za obavljanje stručnog obrazovanja.

“U IT-sektoru također ima promjena. IT-stručnjaci sa odgovarajućim radnim iskustvom mogu ubuduće pod određenim uvjetima i bez formalne diplome (VSS) doći u Njemačku”, pojasnili su iz njemačkog diplomatskog predstavništva, a navode kako će Veleposlanstvo u svakom pojedinačnom slučaju detaljno morati razmotriti može li odobriti vizu.

“Sustav za zakazivanje termina Njemačkog veleposlanstva u Sarajevu je svima dostupan. Nije potrebno angažirati agencije za rezervaciju termina. Preko agencije nećete ranije dobiti termine niti će vam se dodijeliti izvanredni termini”, poručili su iz Veleposlanstva dodavši kako oni ne surađuju s agencijama za vize.

U Njemačku je posljednjih godina radi zaposlenja otišao veliki broj građana zemalja regije.

Prema posljednjim procjenama Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno oko 1,3 milijuna radnih mjesta, zbog čega je ta zemlja odlučila olakšati uvoz kvalificiranih radnika iz zemalja izvan EU-a.

Share via
Copy link