BiH

Sokolac i okolna sela bez vode i struje, širom BiH ogromni problemi

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Zbog jakog vjetra i snježnih nanosa sva sela u okolini Sokoca su bez struje, a grad je bez voda, piše Avaz.

Načelnik općine Sokolac Milovan Bjelica rekao je za RTRS da snježni nanosi u pojedinim selima premašuju dva metra. Kazao je da mehanizacija radi na održavanju magistralnih puteva i da su angažirane i privatne mašine za čišćenje puteva prema selima.

Snijeg izazvao probleme na Sokocu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Snijeg izazvao probleme na Sokocu FOTO: SRNA

– Putni pravci prema centrima mjesnih zajednica su najvećim dijelom prohodni, ali su sela sva blokirana. U stalnom sam kontaktu s komandirom Policijske stanice i direktorom Šumskog gazdinstva, čije su ekipe na terenu prema Kaljini, gdje je dosta stabala palo na put i stvorilo dodatne probleme – rekao je Bjelica.

Na području općine Sokolac, zbog prekida u snabdijevanju strujom, otežano je i funkcioniranje mobilne telefonije. 

Veći dio naše zemlje jučer i u toku noći pogodilo je jako nevrijeme, a i Federalni hidrometeorološki zavod dao je upozorenje kako bi građani znali da zbog olujnog vjetra i snijega ne kreću na putovanja.

U Mostaru je vjetar prevrtao kontejnere, lomio stakla, rušio saobraćajne znakove, kamionske prikolice, a u nekim dijelovima Mostara je dolazilo i do prekida snabdijevanja električne energije.

Skoro cijeli Bosansko-podrinjski kanton je sinoć ostao bez električne energije zbog kvara na dalekovodu. Također, na ulazu u Goražde je vjetar oborio stablo, kao i krov na zanatskom centru. Bilo je i oštećenih automobila. Saobraćaj se na većini putnih pravaca odvija otežano, posebno na Bradini, Ivan-sedlu, Karauli, Romaniji…

I u Trebinju je vjetar čupao stabla i prevrtao tezge te uzrokovao mnoge probleme za građane.

Share via
Copy link