BiH

Prijeti li ‘raspad sustava” u Oružanim snagama BiH?

Odlazak vojnika u Oružanim snaga Bosne i Hercegovine posljednjih godina mjeri se u stotinama. Proračun za Ministarstvo obrane BiH nedovoljan je za sveobuhvatne reforme, poručuje bivša ministrica Marina Pendeš.

Očajna hrana

NATO put BiH trebao bi natjerati vladajuće za veća ulaganja u vojni sektor. Najavljuje se i modernizacija, ali i ulaganja u infrastrukturu i opremu najveće intitucije u državi. Ipak oni koji su napustili ove strukture svjedoče o lošim uvjetima.

Besim Malkić bio je zaposlenik Oružanih snaga BiH skoro osam godina. Loša plaća i uvjeti rada primorali su Malkića da napusti vojsku. Od rujna 2018. živi u Njemačkoj.

“Svaki naš teren morali smo skupljati novce da bismo kupili neki potrošni materijal, da sebi te prostorije u kojim boravimo možemo očistiti, da bi proveli tu normalno sedam dana i da se ne bi zarazili. Hrana je nevjerojatno loša. Ja mislim da ta hrana ne zadovoljava potrebe čovjeka za jedan dan”, priča Malkić.

Njegove riječi potvrđuju i oni koji i danas rade u vojsci, a koji ne žele izlaziti u javnost. Za to vrijeme bivša ministrica obrane Marina Pendeš priznaje da je premalo novca, 285 milijuna maraka koliko Ministarstvo obrane dobiva prethodnih godina iz proračuna.

Najavljuje da bi u ovoj godini vojska trebala dobiti nova vozila i opremu ali i iskorak u infrastrukturi. Visina osnovice posebno vojnika i potporučnika prioritet je Usvojene izmjene Zakona u prvom čitanju u Domu naroda Parlamenta BiH. Pendeš ne sumnja da će to podržati i drugi Dom, ali i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Ne slažu se svi

“Ministarstvo financija nije to koje samo utvrđuje okvir nego se to na fiskalnom vijeću utvrdi. Fiskalno vijeće čine ministarstva financija i premijeri entiteta, odnosno predsjedavajući Vijeća ministara i ministar financija države.

Tako da je to često veliki problem dobiti pet glasova “za” povećanje financijskih sredstava za državnu razinu, samim tim i za Ministarstvo obrane”, pojašnjava Pendeš. Moderznizacija i povećanje u vojnom sektoru ključni su izazovi pred vlastima, smatra član komisije za obranu i sigurnost Dženan Đonlagić.

Dodaje da put BiH ka NATO-u natjerat će državu za veća izdvajanja u Oružane snage. “Aposlutno se ne slažem sa tezama onih koji tvrde da je ‘raspad sustava’ u Oružanim snagama BiH. Ja mislim da OS BiH jedan pozitivan, svijetli primjer reforme obrambenog sektora u BiH”, tvrdi Đonlagić.

Ipak parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović navodi zabilježene slabosti u najbrojnijoj i navjećoj instituciji u Bosni i Hercegovini. “Na osnovu mog dugogodišnjeg iskustva to je manja plaća profesionalnih vojnika u odnosu na druge institucije BiH.

Nesrazmjeran odnos plaća po činovima, kategorijama i činovima u odnosu na odgovornost u OS BiH. Nedovoljno funkcioniranje sustava logistike. To su prvenstveno smještajni kapaciteti i oprema. Posljednjih par godina ima jedan zabrinjavajući odljev kadrova iz OS BiH”, ističe Šiljegović, za N1.

Share via
Copy link