BiH

Svinjska gripa hara BiH

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

 

U našoj zemlji proteklih dana registriran je sve veći broj oboljelih od sezonskog virusa gripe. Dosadašnji ishod ovog neugodnog sezonskog oboljenja je, nažalost, i nekoliko smrtnih slučajeva. Kako tvrde bh. ljekari i epidemiolozi, vakcina nas može najbolje zaštititi od tri tipa virusa, i to od AH1N1, u narodu poznatog i kao svinjska gripa, AH3N2 te od virusa tipa B.

Svake godine

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali su za “Avaz” da se nadzor nad gripom u Federaciji BiH vrši od oktobra do maja, a da je u protekle dvije sedmice znatno porasla aktivnost virusa.

– Od početka sezone pa sve do sada testirano je ukupno 206 uzoraka, od kojih je 65 pozitivno na virus gripe. Od početka sezone (a zapravo u protekle dvije sedmice, op. a.) prijavljeno je ukupno sedam smrtnih ishoda na virus gripe tip A, podtip A(H1N1). Tri smrtna ishoda registrirana su u Zeničko-dobojskom, dva u Tuzlanskom te dva u Kantonu Sarajevo – navode iz Zavoda.

Pojašnjavaju da soj virusa gripe AH1N1, koji je bio odgovoran za pandemiju gripe u sezoni 2009/2010, cirkulira svake godine i smatra se sezonskim sojem, koji uzrokuje sezonsku gripu.

 

Na aparatima

– Zaštita protiv ovog soja obuhvaćena je sezonskom vakcinom protiv gripe. Svinjska gripa je nezvaničan naziv za ovaj soj, ali u suštini, netačan i trebalo bi ga izbjegavati – istaknuli su iz Zavoda.

Kako su potvrdili s Kliničkog centra u Tuzli, hospitalizirano je 14 pacijenata s gripom tipa A, a među oboljelima je i dvoje djece.

– Djeca koja se nalaze u Klinici za pedijatriju, u relativno su dobrom stanju i stalno su pod pratnjom naših ljekara. Dva pacijenta koja se nalaze u Klinici za anesteziologiju i reanimaciju, još su u teškom stanju, s tim da je jedan pacijent, koji dolazi iz Brčkog, priključen na aparate za vještačko disanje – kazao je načelnik Sektora za higijensko-epidemiološki nadzor Amer Čustović.

Tim unutar Kliničkog centra

Amer Čustović kazao da će se sezona gripe nastaviti i tokom ovog mjeseca.

– Svi naši kapaciteti i resursi su uključeni u praćenje stanja. Imamo oformljen tim unutar Kliničkog centra, koji redovno prati stanje, nakon čega opserviramo svakog pacijenta i djelujemo prema zadanoj situaciji – kaže Čustović.

Share via
Copy link