BiH

Tko danas u BiH koristi uslugu telegrama i za što najviše

Iako bi se moglo reći da su telegrami naša daleka prošlost, a za nove generacije gotovo i nepoznanica, neki građani u našoj zemlji i dalje šalju telegrame. Što je telegram značio prije rata, sjećaju se oni iskusniji, a što znači danas, za Klix.ba otkrivaju bh. poštanski operateri.

Druge mogućnosti komunikacije putem tehnoloških pomagala i online platformi umanjile su nekadašnje sustave razmjene informacija kakav je i telegram, govore iz BH Pošte.

Putem ove pošte u 2019. godini primljena su 9.282 telegrama u unutarnjem te 554 telegrama u međunarodnom prometu. Kako kažu, usluga slanja telegrama svake godine bilježi trend pada.

“Slanje telegrama i dalje živi kao način komunikacije. Fizičke i pravne osobe uglavnom ga koriste kada nešto čestitaju, zatim povodom državnih i drugih blagdana te prilikom izjava sućuti. U tom smislu postoje i razne vrste vizuala telegrama koje su prilagođene prilikama u kojima se koriste”, kazali su iz BH Pošte.

Međutim, zanimljivo je primijetiti kako telegram mnogo više koriste građani Republike Srpske. Što više, u RS-u je primjetno i povećanje slanja telegrama kroz proteklo desetljeće.

Primjerice, građani RS-a su u 2019. poslali ukupno 147.834 telegrama, dok je taj broj u 2009. godini iznosio 36.124 telegrama.

Slično kao u Federaciji BiH, i među telegramima u RS-u prednjače sućuti te oni koji se šalju radi prijenosa sredstava.

“Telegram najviše koriste pojedinci. Povećanje broja poslanih telegrama u 2019. godini u Poštama Srpske evidentno je zbog povećanja prijenosa novca fizičkih osoba koje to čine putem usluge telegrama”, navode iz Pošta Srpske.

Telegrame u Hercegovini ranije je bilo moguće poslati pozivom na broj iz fiksne telefonske mreže, ali od 2019. godine HP Mostar uveo je mogućnost slanja web telegrama.

“Korisnici od sada mogu preko web servisa e-post shop poslati telegrame na jednostavan način bilo kada i od bilo gdje. Za slanje web telegrama u BiH ili bilo koju drugu državu svijeta dovoljno je nekoliko klikova”, kažu iz HP Mostar.

Prosječan broj poslanih telegrama u Hrvatskoj pošti Mostar na godišnjoj razini je veći od 3.000. Stoga je HP Mostar omogućio korisnicima da putem interneta na brz način pošalju važne poruke.

“Povezali smo toplinu riječi s modernim tehnologijama jer klik na računalu ne znači da nam nije stalo, nego omogućava da brže pošaljemo svoje misli i osjećaje bližnjima. Telegrami sućuti do sada su bili najčešći izbor naših korisnika i slala ih je sredovječna populacija, ali uvođenjem usluge web telegram primijetili smo porast broja poslanih telegrama povodom čestitanja rođenja i diploma za čije slanje se odlučuje znatno mlađa populacija. Vjerujemo kako smo uvođenjem načina slanja telegrama preko weba i mladim ljudima koji svakodnevno koriste razne web servise približili ovu tradicionalnu uslugu”, ističu iz HP Mostar.

Cijena slanja telegrama slična je kod svih bh. poštanskih operatera, a ovisi o broju prenesenih riječi, kao i o tome zahtijeva li korisnik posebne ili dodatne usluge.

Ono što je prednost telegrama jeste što se uručuje isključivo u ruke primatelju. Ukoliko pošiljatelj želi da telegram bude uručen točno određenog dana, pošta mu omogućava ovu uslugu, s tim da je maksimalan rok od prijema do uručenja 30 dana od dana predaje telegrama.

Iako je komunikacija putem društvenih mreža već odavno zavladala našim životima, telegram je u više navrata zabilježio važne trenutke u povijesti. Jedan takav bio je posljednji poziv s Titanica ili obavijest o ulasku Amerike u Prvi svjetski rat.

Ipak, brojne zemlje ukinule su mogućnost slanja telegrama. Među prvima je to još prije deset godina učinila Velika Britanija u kojoj je telegram izumljen 1830. godine. Potom su to učinile i druge države kao što su SAD 2006. godine, Indija 2013. ili Belgija 2017. godine u kojoj se do prije 30 godina razmjenjivalo 1,5 milijuna telegrama godišnje.

Kakav je utjecaj interneta danas, takav je bio utjecaj telegrama kroz povijest. Ali, i pored umanjene popularnosti telegrama, prije sedam godina na tržište je izašla aplikacija Telegram po uzoru na nekadašnjeg prethodnika.

Jasno je da je telegram ustupio mjesto novim vidovima komunikacije i u Bosni i Hercegovini, ali čini se kako će se još zadržati među malim brojem bh. građana, posebno uz olakšano slanje ovakvih poruka putem interneta.

Share via
Copy link