BiH

Obustavljena isplata mirovina za 2379 umirovljenika

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje do daljnjeg je obustavio isplatu mirovina za 2379 svojih korisnika. Oni nisu dobili mirovine za siječanj, dok bi broj onih kojima obustava tek slijedi u ožujku mogao biti znatno veći, potvrđeno je za Večernji list iz ovog Zavoda. Kod isplate mirovina za siječanj izvršena je obustava isplate, zbog nedostavljanja potvrde o životu, za ukupno 2379 korisnika koji mirovinu primaju u inozemstvu.

Obveza dostavljanja

“Za siječanj nije vršena obustava mirovina koje se isplaćuju u zemlje bivše Jugoslavije te će to biti urađeno u ožujku, odnosno kod isplate za veljaču”, naglasio je glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić. Zanimljivo je spomenuti kako je do sada najviše mirovina obustavljeno korisnicima ovog Zavoda koji žive na području Njemačke. Takvih je, navodi Kvesić, 1149. Slijede oni koji su Zavodu dostavili adresu u Austriji. Njih 610 nije dobilo mirovinu za siječanj, kao ni 142 korisnika koja žive u Australiji. Među onima koji do daljnjeg neće primati mirovinu zarađenu u Federaciji BiH su i 92 korisnika koja žive na teritoriju SAD-a. Iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje još su jednom podsjetili na obvezu dostavljanja potvrde o životu. Naime, korisnici koji ne žele doći u situaciju da im se ne isplaćuje mirovina, dužni su svake godine do kraja prosinca dostaviti navedenu potvrdu, čiji se obrazac može preuzeti na službenim stranicama ovog Zavoda. Ranijih godina najveći broj obustavljenih mirovina odnosio se na korisnike koji trenutačno žive na području zemalja bivše Jugoslavije, odnosno u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji… Nekima od njih isplata je bila obustavljena i po nekoliko mjeseci. Da bi se izbjegle ovakve situacije, Zavod je iznašao rješenje kojim se ovi korisnici oslobađaju obveze dostavljanja spomenute potvrde. Naime, svi korisnici Zavoda MIO FBiH koji imaju prebivalište na području bh. entiteta Republika Srpska, Republike Slovenije i prebivalište u Republici Hrvatskoj od 2019. više nisu obvezni Federalnom zavodu dostavljati potvrde o životu.

Razmjena podataka

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) elektronički redovito razmjenjuje podatke o činjenici smrti svojih korisnika s prebivalištem u BiH. Elektronički se razmjenjuju i podaci o smrti korisnika s područja Republike Hrvatske i Slovenije. “Izuzetak su korisnici mirovine kod kojih postoji nedostatak u identifikacijskim podacima te se provjera na gore navedeni način ne može izvršiti. Ovim korisnicima na kućnu adresu šalje se pisana obavijest potvrde o životu koju moraju popuniti, ovjeriti kod nadležnog tijela i dostaviti Federalnom zavodu za MIO do kraja tekuće godine”, navedeno je na službenoj stranici Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. •

Share via
Copy link